Početna Uncategorized Za roditelje učenika august je mjesec kalkulacija

Za roditelje učenika august je mjesec kalkulacija

161
0
Podijeli

Nakon provedenog ljetovanja , slijede kalkulacije roditelja  oko pripremanja školaraca za novu školsku godinu, koja je već na samom pragu.

I tako dok učenici još koriste posljednje dane ljetnog raspusta, njihovi roditelju su na finansijskim mukama.

Istina , roditelji osnovaca , zahvaljujući Vladi TK koja je ove godine po prvi puta izdvojila sredstva za kupovinu besplatnih udžebnika , su pomognuti, za razliku od roditelja srednjoškolaca koji trebaju izdvojiti više novca nego prije jer shodno sveukupnoj ekenomskoj situaciji u društvu , i udžbenici su kao i radne sveske , ali i ostali školski pribor poskupili pa skoro 30 posto.

Živiničke knjižare i hipermarketi  već su uveliko  opremljeni udžbenicima i školskim priborom.

U knjižari Dafis koja je itekako spremna da pruži usluge roditeljima i učenicima kada je u pitanju početak škole , saznali smo da su cijene veće u odnosu na prošlu godinu kako radnih sveski, tako i ostalog školskog pribora.

Radne sveske se prodaju pojedinačno i njihova cijena iznosi 10 KM, osim radne sveske iz engleskog jezika čija cijena se kreće od 14KM do 18 KM, dok cijena udžbenika za engleski jezik iznosi  od  20 do 22KM.

Cijena udžbenika za srednju školu je znatno veća .

Međutim srednjoškolci se već godinama snalaze na razmjenama i kupi se samo ona knjiga koja nedostaje.

Inače,  komplet udžbenika  za srednjoškolce iznosi i do 350KM.

U odnosu na prošlu godinu poskupio je i školski pribor.

Cijene sveski se kreću od 0.50 do 2KM , dok pune pernice u Dafis knjižari koštaju od 12 do 20 KM .Ruksake možete kupiti od 20 do 80KM, saznajemo od vlasnika knjižare Damira Musića, koji nam je kazao da su neki roditelji već krenuli sa kupovinom uz kalkulacije.

Kada se sabere iznos radnih sveski , cijene škoslkog pribora, sveski , zatim opreme za tjelesni, te nekoliko neizbježnih odjevnih predmeta trošak za roditelje po djetetu iznosi i do 600KM, a za srednjoškolce je to znatno više.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje