Početna aktuelnosti Zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama Živiničani danas udišu čist zrak

Zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama Živiničani danas udišu čist zrak

181
0
Podijeli

Godinama lista gradova čiji stanovnici udišu najzagađeniji zrak pokazuje Živinice u samom vrhu, a nerijetko i na vodećoj poziciji.

Sa dolaskom hladnijih dana i u ovoj godini, situacija  bi mogla biti ista, jer još uvijek nije urađen sistem centralnog grijanja.

Ipak ovih dana lijepi vremenski uvjeti , omogućili su da Živiničani bar u prvim hladnijim danima udišu malog čistog zrak.

˝Stanje kvalitete zraka u Živinicama, mjereno na mjernoj stanici koja je postavljena u blizini BKC , trenutno pokazuje da je dobro stanje kvalitete zraka .

Prije svega , reako bih, da je to zahvaljujući dobrim vremenskim prilikama, bilo je padavina , bilo je vjetra, tako da mi imamo sve satne vrijednosti u onim granicama , koje mi nazivamo čist zrak.

Mi smo imali predhodnih dana određene zagađujuće materije povećane, kako je počela sezona loženja, evo sad trenutno , kako sam rekao zahvaljujući vremenskim uvjetima imamo čistu situaciju˝ kazao je pomoćnik ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK -a Goran Mišić.

Obzirom da Živinice još uvijek nisu riješile  projekat Toplifikacije, sa izvorima zagađenja zraka , među kojima su na prvom mjestu  individualna ložišta, građani će se boriti i ove zime.

Ukoliko se nastavi trend zagađenja zraka u BiH,Tuzlanskom kantonu i našem gradu, građani će svakako osjetiti posljedice koje će se odraziti na njihovo zdravlje.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje