Početna aktuelnosti Živinice će,po svemu sudeći, i naredne zime imati najgori zrak u Europi

Živinice će,po svemu sudeći, i naredne zime imati najgori zrak u Europi

1752
0
Podijeli

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zbog zagađenja zraka u BiH,godišnje bude oko 230 smrtnih slučajeva  na 100.000 umrlih, dok je u Švedskoj gdje udišu na najčistiji zrak 0,4.

Situacija na Balkanu je po ovom pitanju izuzetno loša pa je stopa smrtnosti u Srbiji , Makedoniji i Crnoj Gori  oko 138.

U znatno boljoj situaciji su Hrvatska sa 80 i Slovenci 37, dok je u BiH stanje ubjedljivo najgore.

Opet,u državi čiji je zrak najzagađeniji u Europi,općina Živinice, po tom pitanju, je među 3-4 najzagađenija grada.

Sada je ljeto ali ćemo,izvjesno je,za koji mjesec opet udisati najgori zrak na Kontinentu.

Aero zagađenje u BiH među najgorim je u Europi .

Problem treba rješavati sistemski, promjenom svijesti kod ljudi, a zatim i konkretnim aktivnostima na industrijskim pogonima ali i individualnim poslovno-stambenim objektima.

Uz prašinu koja se nalazi u zraku tokom zimskom perioda, u većim količinama, vežu se ozbiljne zdravstvene posljedice kao što su: srčani udari i infarkti, teške astme, hronični bronhitisi i drugi respiratorni efekti te preuranjene smrti.

Tokom sagorijevanja različitih oblika goriva u kotlovnicama,motorima,fabrikama ispušta se velika količina štetnih materija, kao što su ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota, pepeo i čađ.

Živinice su posljednjih godina  na vrhu liste najzagađenih gradova Europe.

Iako je ljeto i zima izgleda još daleko,ipak,sezona grijanja će krenuti za najviše tri mjeseca.

Još jedna zima je pred nama, a tako i problemi koje bi ona mogla stvoriti s obzirom na to da se u proteklom periodu nije poduzelo ništa kako bi se sistemski riješio problem zagađenja zraka u Živinicama.

Ponovit će se ista situacija kao prošle godine

Građane Živinica bi mogla čekati ista situacija kao i prethodnih godina jer se sistemski ništa nije riješilo ili promijenilo na bolje.

Svake godine se  ponavlja ista priča.

Ljudi će i dalje ložiti goriva različitog kvaliteta, koristiti plin, drva, a većina ugalj, a to predstavlja najveći problem za zagađenje uz industrijsko loženje i saobraćaj.

Zagađenje zraka u urbanim sredinama predstavlja jedan od najvećih faktora rizika po zdravlje građana.

Tome bi se trebala dati malo veća pažnja.

A ako se već sistemski ništa nije riješilo da se smanji zagađenje, opet će nam ostati preporuke od strane ljekara u cilju zaštite odnosno umanjivanja uticaja zagađenog zraka na ljudski organizam.

Zagađenje zraka u Živinicama, posebno u zimskim danima, bilježi se već godinama.

U BiH,pa samim tim ni u Živinicama, nije rađena nijedna studija koja bi dovela u direktnu vezu zagađenje zraka i pogoršanje odnosno nastanak nekih bolesti.

A to je neophodno potrebno da bi se jasno pokazalo da zagađenje utiče na zdravlje stanovništva i da se donesu pravne regulative koje će sistemski smanjiti zagađenje.

Jer,preporuke nemaju previše efekta za neko dugoročno rješenje.

Ukoliko se nastavi trend zagađenja zraka u BiH,Tuzlanskom kantonu i našoj općini, građani će svakako osjetiti posljedice koje će se odraziti na njihovo zdravlje.

Svaki organizam je individualan, neko će prije, a neko kasnije osjetiti posljedice.

Ukoliko se nastavi ovaj trend zagađenja, definitivno, svi će osjetiti posljedice.

Radi se o posljedicama u vidu stvaranja određenih plućnih bolesti, astme, u nekim slučajevima i karcinoma, povišenog pritiska.

Generalno, izlaganje zagađenom zraku odnosno djelovanje na organizam može biti akutno i hronično.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje