Početna aktuelnosti Živinice: Otvoren terminal tečnih naftnih derivata

Živinice: Otvoren terminal tečnih naftnih derivata

128
0
Podijeli

Terminali Federacije BiH danas su u Živinicama otvorili novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata, što predstavlja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata.

Završena je prav faza projekta,  u kojem je predviđena rezerva zapremine šest miliona litara, a do kraja godine trebao bi biti završen u potpunosti, kada će moći skladištiti oko 46 miliona litara.

Danas je naglašeno  da je ovo početak zanavljanja rezervi naftnih derivata.

Obnavljanjem naftnog  terminal u Živinicama zvanično Federacija BiH je počela s ispunjavanjem obaveza prema Energetskoj zajednici, koja od naše zemlje zahtjeva skladištenje zaliha tečnih naftnih derivata za ukupno 90 dana u slučaju energetskih incidenata.

“Ovo je dan D za Terminale Federacije BiH jer je završena izrada prve faze terminala u Živinicama s kabaritima od šest miliona litara. Očekujemo da ćemo do 2023. godine, shodno evropskoj direktivi, ispuniti sve ono što se od nas očekuje”, kazao je direktor Privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” Hrmedin Zornić, naglasivši da bi druga faza projekta u Živinicama trebala koštati 13 miliona KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je poručio da je otvaranje terminala značajan događaj za industriju Federacije BiH i BiH.

Zvaničnim otvaranjem terminala u Živinicama stvaraju se uslovi i za nova upošljavanja. U obnovljenom naftnom terminalu u Živinicama predviđeno je da radi od 35 do 40 osoba.

Istaknuto je da je za Federaciju od velikog značaja da ima zalihe naftnih derivata da bi se u slučaju poremećaja mogla održati industrija.

Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

U okviru prve faze rekonstrukcije izgrađeni su i novi objekti za dopremu i otpremu goriva drumskim i željezničkim putem, zatim novi cjevovodni te mjerno-regulacijski, sigurnosni, odvodni i protupožarni sistem s pripadajućom infrastrukturom.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje