Početna aktuelnosti Živinice: Prvi autoput za bicikla

Živinice: Prvi autoput za bicikla

810
0
Podijeli

U aprilu mjesecu na području Grada Živinice, počela realizacija projekta izgradnje biciklističke staze koja se radi u formi autoputa za bicikle, jedinstvenog u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja prvog autoputa za biciklo u Bosni Hercegovini je na lokalitetu  Ciljuga.

Realizacijom ovog projekta povezat će se historijski značajne destinacije koje se nalaze u Živinicama.

To su Toplice, zatim Džebarska džamija koja je fantastičan primjer živinčke historije, te biodiverzitet Konjuha.

Planirana izgradnja navedenog autoputa za bicikla je u dužini od 2,5 kolometra.

Projekat Izgradnje biciklističke staze realizuje se u dvije faze, a vrijednost navedenog projekta je 224.000,00 KM.

Prva faza  se finansira iz Budžeta  za 2019. godinu, gdje je izdvojeno 175.000,00 KM, dok su sredstva u iznosu od 49.900,00 KM, koja su potrebna za drugu fazu, obezbijeđena od Ministarstva prostornog uređenja.

Izvođač radova je živinička firma “HOLEX”.  Prva faza radova na terenu pripreme staze za asfaltiranje već je završena i ovih dana počela je faza asfaltiranja.

Razvoj turizma, kao jednog od bitnih faktora koji neposredno utiče na sam razvojlokalne zajednice, je intencija vodeće vlasti Grada Živinica. S tim u vezi, pripremljen je i izrađen Nacrt Strategije razvoja turizma, kao jednog izuzetno značajnog strateškog dokumenta.

Bitan element Nacrta Strategije razvoja turizma Grada Živinica je i Biciklistički turizam, koji je sve popularniji u svijetu. Biciklistički turizam se odlikuje mnogim prednostima, prije svega je jeftin i prilagodljiv, omogućava putovanje na daljinu i istaživanje prostora prirode, i uključuje širok dijapazon korisnika. Dakle, cilj je preko biciklističkih staza pružiti mogućnost dolaska u prirodu, te je na taj način zaštiti i sačuvati za sve sljedeće generacije.

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje