Početna aktuelnosti Porodica Mehmedbegović dobila novu kuću

Porodica Mehmedbegović dobila novu kuću

437
0
Podijeli

Zahvaljući dobrim i humanim ljudi teška životna priča tročlane porodice Mehmedbegović iz Dubrava Gornjih dobila je sretan kraj.

Naime Mehmedbegović su nedavno dobili ključeve  novoizgrađene kuće koje im je uručio MFS EMAUS koju su izgradili zahvaljujući MIZ Živinice i drugim donatorima.

U januaru 2017.godine novinarska ekipa TVŽ , bila je u posjeti porodici Mehmedbegović, koja je trebala Vašu pomoć.

Podsjećamo Vas, Dževad Mehmedbegović sa suprugom Amelom i bolesnim sinom Elvedinom živio je u jako lošim uslovima boreći se pri tome da prehrani porodicu jer nema stalnih primanja kojima bi mogli sebi izgraditi i obezbijediti adekvatan smješta.

Kao izbjeglice iz Srednje Trnove u početku su živjeli u napuštenoj štali, da bi vremenom, Dževad uz pomoć komšija napravio malu kuću za njih troje. Zbog nedostatka finansijskih sredstava kuća nikada nije do kraja završena.

Zbog vlažnog i hladnog vremena u unutrašnjosti kuće stvorila se vlaga što je značajno pogoršalo zdravstveno stanje ukućana.

Tako je još te 2017.godine nakon objave naše priloga u dnevnoj informativnoj emisiji , pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za renoviranje kuće.

Ali kako je ustanovljeno da je loša konstrukciju same kuće nije bilo moguće renovirati ili dograditi, stoga je odlučeno da se krene u izgradnju potpuno novog objekta.

Međutim prikupljena sredstva nisu bila dovoljna , nakon čega je akciju ponovno pokrenuo MIZ Živinice i gdje se u relativnom brzom periodu , krenulo sa izgradnjom kuće, koja je sad već završena a ključevi nedavno uručeni porodici Mehmedbegović.

Ova porodica je danas više nego sretna.

MFS-EMMAUS je većinu sredstava prikupio zahvaljujući svojim inostranim donatorima, lokalnom stanovništvu i komšijama koji su prvi priskočili u pomoć znajući u kakvom je stanju živjela ova porodica.

Iako su sretni zbog novog doma, imaju mali problem u kupatilu , gdje dolazi do problema sa vodom, koja probija ispod keramike, te očekuju da im se što prije ovaj problem riješi.

I dalje ova porodica , nema nikakavih primanja osim, Elmedinov doplatka, koji je u nešto većem iznosu od 200KM, što je nedovoljno za život.

Međutim Amela i Dževade se bore kroz život. Dževad radi kada ga neko pozove na nadnicu, bori se sa svojih 10 prstiju, da život učini boljim za svoju porodicu.U razgovoru s njim , Đževad nam je kazao da mu ništa nije teško, ali bi mu bilo lakše da ima neku mehanizaciju(motokultivator) .

Ova porodica je skromna, kažu da su zadovljni sa ovim što imaju, iako im treba još namještaja, kako bi dobili pravi dom.

S toga sve Vas koji želite i možete pomoći ovoj porodici , naročito Elvedinu koji danas ima 19 godina, učinite to.

Elvedin nije imao djetinjstvo kao njegovi vršnjaci, nije uživao u igračkama koje želi svako dijete. Živio je težak život!

Zato učinimo ga sretnim, jer je našoj novinarskoj ekipi stidljivo  Elvedin  kazao,  ˝ sretan bio bi da Vas mogu gledati na TV –u kojeg nemam i da imam da svoju odjeću odložim u ormar˝.

Svi vi koji želite i možete pomoći možete Mehmedbegoviće pronaći u Dubravam Gornjim ili ih kontakirati na broj telefona 062/610-947.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje