Početna aktuelnosti Živinice uskoro grad

Živinice uskoro grad

930
0
Podijeli

Uskoro bi Živinice i zvanično mogle postati gradom.

Inicijativu je Vlada Federacije BiH uputila na usvajanje Parlamentu po skraćenom postupku.

Vlada FBiH je razmatrala i prihvatila inicijativu za izradu Zakona o uspostavi Grada Živinice, koju je podnijelo Općinsko vijeće Živinice, te zadužila Federalno ministarstvo pravde da bude nosilac izrade Nacrta ovog zakona.

U inicijativi, dostavljenoj 19. oktobra 2017. godine, istaknuto je da je Općina Živinice usvojila Odluku o proglašenju gradom, te da su za to ispunjeni uslovi propisani Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH, što je i utvrđeno nakon provedenih potrebnih procedura.

Dobijanje statusa grada propisano je zakonima o lokalnoj samoupravi država u regiji.

Ipak, neke općine, koje su odavno prerasle okvire propisane zakonom, još čekaju da im državne vlasti odobre status, a druge su na tu odluku čekale godinama.

U Bosni i Hercegovini je ova situacija posebno zamršena, jer status grada može da dobije i mjesto sa oko 10.000 stanovnika, ukoliko je sjedište kantona.

Posljednji nivo političko-administrativnih jedinica Bosne i Hercegovine su općine. Njih u državi ima 143.

Jučer je Vlada F BiH uputila Parlamentu prijedlog o dobijanju statusa grada za sedam općina među kojima su i Živinice, na raspravu po skraćenom postupku.

“Ako znamo da su Živinice sedma Općina po broju stanovnika u Federaciji mislim da nema nikakve zapreke da Živinice umjesto Općina budu Grad Živinice. Mi geografski i demografski i po broju stanovnika ispunjavamo sve uslove da budemo grad. Prije svega zato što kod apliciranja kod međunarodnih fondova uvijek se uzmu prioriteti gradova. Gradovi dobiju određena značajna sredstva za bilo koje projekte. Da li oni bili društveni, ekološki, privredni uvijek prednost imaju gradovi”-stav je načelnika općine Živinice Samira Kamenjakovića koji bi uskoro mogao postati gradonačelnik.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje