Početna aktuelnosti 8. decembar – Dan sjećanja na stradanje žena u ratu na području...

8. decembar – Dan sjećanja na stradanje žena u ratu na području Bosne i Hercegovine

411
0
Podijeli

8. decembar se obilježava kao Dan sjećanja na stradanje žena u ratu na području Bosne i Hercegovine. U brojnim bosanskohercegovačkim gradovima obilježen je ovaj dan s ciljem uključivanja žena u opštu kulturu sjećanja.

Prema podacima Bosanske knjige mrtvih, u ratu u BiH ubijena je 9901 žena, što čini 10,31% od ukupnog broja stradalih u ratu i 25 procenata civilnih žrtava rata. Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH uvršten je u zajednički kalendar aktivnosti kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Inicijativa “Mir sa ženskim licem” od 2015. godine obilježava 8. decembar – Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH, kako bi se umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u periodu 1992-1995 i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.

I na području našeg grada u periodu od 1992 do 1995 godine svoje živote položile su žene. Njihovih imena i djela sjećamo se u narednim minutama.

Bahira Mušanović rođena je 21. aprila 1964. godine, a svoj život položila je 15. novembra 1992. godine. Rođena je u Tupkoviću od oca Avdije i majke Emine. Uz roditelje živjela je Bahira sa svojim kćerima Midhetom i Sabrinom. Od 18. septembra 1992. godine, kada se uključuje u Sprečanski odred, do dana pogibije nije prošlo ni dva mjeseca. Hrabro je poginula na Posavskom ratištu. Njeno tijelo izvučeno je 25. novembra 1992. godine.

Sanela Nišić rođena je 25. marta 1975. godine, a svoj život položila je 3. maja 1993. godine. Rođena je u Šahićima od oca Sulejmana i majke Šerife. Uključuje se u borbene redove Armije Republike Bosne i Hercegovine odmah na početku rata. Hrabro je poginula na Kalesijskom ratištu, kao borac 205. brigade. Na samrti zadnje riječi su joj bile: „Meni je ovako suđeno, slobodu, za koju evo dat ću svoj život, doživjet će drugi, neka im je srećna i berićetna.

Suada Livadić rođena je 16. novembra 1954. godine, a svoj život položila je 1. jula 1993. godine. Rođena je u Vražićima, opština Lopare, od oca Fahrudina i majke Fatime. Ova hrabra majka priključila se u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine na početku rata. U borbama na ratištu Vozuća hrabro je poginula braneći Republiku Bosnu i Hercegovinu kao borac Živiničkog bataljona. Iza nje su ostale kćerke Selma i Alma.

Jasmina Brčaninović rođena je 15. jula 1973. godine, a svoj život položila je 10. novembra 1993. godine. Rođena je u Šahićima od oca Đule i majke Have. Pripadnik je Armije Republike Bosne i Hercegovine od početka rata. Hrabro je poginula na Vareškom ratištu, kao bolničarka pri Živiničkim osama.

Na Centralnom spomen obilježju u Živinicama nalazi se i ime Hanife Zejnilović od oca Hasana. Ona je rođena 1971. godine, a svoj život položila je 1993. godine.

Pored nabrojanih hrabrih žena našeg grada koje svoje živote položiše za odbranu našeg grada i države Bosne i Hercegovine, neprijateljske snage su prilikom agresije na našu državu nasumično ispalile hiljade granata koje su iza sebe ostavljale veliku štetu, ali i još žalosnije odnosili brojne živote. Neprijateljske snage nisu birale, ubijali su i neborbeno osoblje te su time grubo narušavali akte Ženevske konvencije. Brojni civili su ubijeni, a među njima su bile žene i djevojčice. Na području našeg grada i mjesnim zajednicama brojni spomenici civilnim žrtvama rata svjedoče o tome šta je Bosna preživjela. Na kamenu su urezana hrabra imena, koja su svoje živote položili samo zato jer se drugačije zovu i jer su druge vjere.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje