Početna aktuelnosti JURTV Živinice: Izborni program

JURTV Živinice: Izborni program

731
0
Podijeli

Pored redovnih zadataka tokom prethodnog mjeseca zaposleni JU RTV Živinice posebnu pažnju posvetili su izuzetno teškom i kompleksnom zatku kao što je praćenje izborne kampanje.
Napomenut ćemo da je na lokalnim izborima 2020. učešće uzelo 29 političkih subjekata na području grada Živinice.
Svim politički subjektima omogućili smo različite forme predstavljanja pod istim uslovima.
Imali su mogućnost da svaki politički subjekt da se kroz neposredno obraćanje u trajanju do 10 minuta predstavi glasačima, zatim smo kroz izbornu hroniku koju smo emitovali svakog dana da prezentuju svoje dnevne aktivnosti, postojale su dvije forme, saopćenje u trajanju od 1 minutu ili prilog u obradi novinara u trajanju od 2 minuta.
Pored navedenog svi politički subjekti mogli su uzeti učešće u debatnim emisijama.
Ukupno smo kroz formu izborna hronika objavili više od 100 priloga i saopćenja, izborna hronika svaki dan je trajala u prosjeku do 13 minuta, što u konačnici iznosi oko 370 minuta programa.
Mogućnost neposrednog obraćanja nije iskoristilo 12 političkih subjekata dok je 17 političkih subjekata iskoristilo ovu formu predstavljanja, što je oko 150 minuta programa.
Građani su imali priliku upoznati se s programom rada političkih subjekata i kroz tv debate.
U debatama smo uglavnom obrađivali teme vezane za probleme u našoj lokalnoj zajednici.
Predstavnici političkih subjekata govorili su o promjenama koje žele napraviti u Živinicama ako dobiju povjerenje građana u cilju obezbjeđenja boljih uslova za život svih građana.
Emitovali smo sedam tv debata. U šest su učešće uzeli predstavnici 16 političkih subjekata čiji su kandidati bili na listi za Gv Živinice.
Zadnju odnosno sedmu tv debatu ugostili smo kandidate za gradonačelnika/gradonačelnicu grda Živinice a istu smo realizirali u saradnji s Misijom OSC-a BiH Regionalni ured Tuzla.
Na dan izbora u nedjelju 15 novembra emitovali smo cjelodnevni otvoreni program u trajanju od 15 sati.
Tog dana naše novinarske ekipe posjetile su 98% biračkih mjesta na području grada Živinice, a napomenut ćemo da je u Živinicama na ovim izborima glasanje bilo moguće na 86 biračkih mjesta, plus dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu, kao i mobilni timovi.
Tokom izbornog dana posjećivali smo i GIK .
Uživo smo se javljali iz našeg studija , iz kojeg smo Vam iz sata u sat donosili informacije s terena.
Kroz otvoreni program ugostili smo više od 80 predsjednika i članova biračkih odbora, predstavnika GIK.
Nakon zatvaranja biračkih mjesta, obišli smo i izborne štabove političkih subjekata koji su u Živinicama imali kandidate za gradonačelnika.
Predsjednici Izbornih štabova imali su priliku iznijeti svoj stav o izbornom procesu kao i očekivanja od istog.
U večernjim satima, u našem studiju iz koje smo se javljali UŽIVO , ugostili smo i novoizabranog gradonačelnika Samira Kamenjakovića.
Napominjemo da su naše novinarske ekipe u nedjelju radile od pola 7 ujutro do 23 sata uveče, sve u cilju kako bi Vama cijenjeni gledatelji donijeli pravovremene informacije.
Nadamo se da smo svoj rad opravdali.

U vrijeme predizborne kampanje kao i na sam dan izbornog procesa na naše zadovoljstvo moramo istaći da nismo imali ni jedan prigovor vezan za rad uposlenika JU RTV Živinice niti od strane pol.subjekata kao ni od strane predstavnika nevladinog sektora koje su pratili Izbore u BiH.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje