Početna aktuelnosti Adi Klopić na spisku selektora Irfana Smajlagića

Adi Klopić na spisku selektora Irfana Smajlagića

565
0
Podijeli

Mjesec januar već godinama rezervisan je za velike turnire u rukometu. U prvom mjesecu 2023. godine bit će odigrano Svjetsko rukometno prvenstvo, a domaćini su Poljska i Švedska. Prvenstvo će biti odigrano od 11. do 29. januara. Ovo je još jedno veliko takmičenje na kojem neće nastupiti naša A rukometna selekcija, a žal je još veći što smo imali priliku odigrati Evropsko i Svjetsko prvenstvo u nizu što bi sigurno kreiralo kontinuitet igara na velikim takmičenjima i što bi doprinijelo sticanju iskustva u utakmicama protiv izraženih favorita, te bi se „napokon“ pojavili na svjetskoj rukometnoj mapi.

No, kako to obično biva iza nas je jedna od najturbulentnijih godina za rukomet u BiH, kojih smo od 2000. godine imali na pretek, ali i prethodna se potrudila da je upamtimo. Stari savez i njihov selektor, novi selektor bez Saveza, pa novi Savez i novi selektor ukratko opisuju proteklu godinu.

„Prozor“ za odigravanje utakmica Svjetskog prvenstva, reprezentacije koje se nisu kvalifikovale obično koriste za odigravanje prijateljskih utakmica, dodatno uigravanje i traženje novih igrača koji bi mogli pomoći rukometnoj A selekciji u narednim godinama. Za ovo posljednje u ovom mjesecu odlučio se novi selektor Irfan Smajlagić.

Seniorska muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se u Tešnju od 16. do 20. januara. Selektor Irfan Smajlagić je za ovo okupljanje pozvao igrače iz BH Telecom Premijer lige BiH i nekolicinu njih iz Slovenije. Mahom su to igrači starosti oko 20. godina, ali i oni koji su zaslužili poziv svojim nastupima u prvih 15. utakmica BH telekom rukometne Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Poziv selektora Irfana Smajlagića svojim nastupima zaslužio je i Živiničanin Adi Klopić, iza kojeg je najozbiljnija rukometna polusezona u njegovoj karijeri. U RK Konjuhu razvio se u istinskog lidera čiji je osnovni zadatak kreiranje napada, međutim, spreman je da preuzme rizik i sam okonča napad najčešće golom. Za njega je u prvoj polusezoni u dresu „Narandžastih“ bilo vrlo malo vremena za odmor.

Iako je ovo Adiju prvi reprezentativni poziv u rukometnu A selekciju, za njega ovo neće biti prvi reprezentativni izazov, jer je bio član mlađih reprezentativnih uzrasta.

Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine učestvovao je na Evropskom juniorskom prvenstvu B divizije koje se igralo u Sjevernoj Makedoniji.

U RK Konjuh na vrijeme su prepoznali njegov talenat pa je sa ovim klubom ugovorom vezan do 2026. godine.

Pored Adija Klopića, na spisku selektora Smajlagića iz RK Konjuh nalazi se i prvi čuvar mreže Ahmed Čabaravdić. Popularni“Čaba“ u Konjuh je došao iz Vogošće, a prve rukometne korake napravio je u visočkoj Bosni. Ahmed je također jedan od igrača koji je svojim nastupima utjecao na rezultate Konjuha u protekloj godini.

Na spisku selektora Smajlagića su neka poznata imena, koji su već standardni reprezentativci naše zemlje, kao i igrači sa posljednjeg šireg spisak objavljenog u oktobru prošle godine, te neka nova imena.
Okupljanje rukometnih Zmajeva završit će se utakmicom koja će se odigrati u petak 20. januara 2023. godine u SC Tešanj, a protivnik našoj selekciji bit će RK Krivaja.

Na spisku za ovo okupljanje su: Berin Brkić (Borac m:tel), Bekir Čordalija (Vogošća), Ahmed Čabaravdić (Konjuh), Nikša Petrović (Borac m:tel), Milan Vukšić (Izviđač CO), Adi Klopić (Konjuh), Adnan Isaković (Vogošća), Vladan Lončar (Krka), Omer Mehmedović (Gračanica), Luka Knežević (Borac m:tel), Nemanja Peštić (Sloga Doboj), Krešimir Krešić (Trimo Trebnje), Nedim Hadžić (Maglaj), Amir Muhović (Celje PL), Ensar Mehić (Gračanica), Ermin Ombaša (Vogošća), Haris Buljina (Sloboda), Vlado Draganić (Borac m:tel), Adi Mehmedčehajić (Gračanica), Luka Perić (Borac m:tel), Amar Kendić (Maglaj), Azer Musić (Gračanica).

Službeni i tehnički partner Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine za okupljanje u Tešnju je Ženski rukometni klub Bosna Tešanj. Predstavnici Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine iskreno su se zahvalili upravi ŽRK Bosna Tešanj na pomoći i podršci.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje