Početna aktuelnosti Apoteke Đulović obilježile Svjetski dana borbe protiv dijabetesa

Apoteke Đulović obilježile Svjetski dana borbe protiv dijabetesa

1318
0
Podijeli

Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14.novembra .

Tim povodom apoteke Đulović  organizovale su besplatnu akciju  mjerenja šećera u krvi  kao i  savjetovanje o dijabetesu  kao bolesti u porastu.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti  o javnosti  o problemu dijabetečara, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

Uz stručnu  prezentaciju  magistara farmacije u apotekama Đulović , građani su dobili korisne savjete i preporuke šta činiti ukoliko boluju od dijabetesa, a podijeljen je i propagandni materijal iz kojeg mogu saznati nešto više o ovoj bolesti.

Posljednjih godina u našoj zemlji bilježi se trend rasta broja oboljelih, a sve češće od dijabetesa obolijevaju i djeca. Jedan od riziko faktora je gojaznost, stoga su ovom prilikom iz apoteke Đulović građanima su  naglasili da je veoma važan zdrav način ishrane.

Ovakve akcije podržavaju i građani.

Pored današnje besplatne aktivnosti koja je upriličena za građane u ovoj apoteci, unazad 9. godina svi oni koji žele da izmjere nivo šećera u krvi to mogu učiniti ponedjeljkom, srijedom i petkom, ističe magistrica farmacije Anela  Kahrimanović, te dodaje da jedini na području našeg grada imaju i aparat za mjerenje tromjesečnog šećera.

Više u izjavi…

Preko 425 miliona ljudi u svijetu trenutno živi sa dijabetesom. Većina ovih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se može pravilno tretirati i bolest držati pod kontrolom kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu i uravnoteženu ishranu, promociju zdravog životnog okruženja i podršku porodice.

Procjenjuje se da jedna od dvije osobe koje trenutno žive sa dijabetesom tipa 2 nema postavljenu dijagnozu.

Porodica oboljelih igra ključnu ulogu u nadzoru faktora rizika za dijabetes tipa 2 i moraju im pomoći u edukaciji, obezbijediti resurse i okruženje kako bi živjeli što zdravije.

Rana dijagnoza i liječenje su ključni za sprječavanje komplikacija dijabetesa i postizanje što boljih rezultata u liječenju i što kasnijoj pojavi komplikacija.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje