Početna aktuelnosti Centar “Vrati mi osmijeh” Živinice obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Centar “Vrati mi osmijeh” Živinice obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

497
0
Podijeli

Danas je u prostorijama Centra Vrati mi osmijeh Živinice održana likovna radionica povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Iako se on zvanično obilježava svake godine 03. decembra, Centar Vrati mi osmijeh danas je upriličio druženje zbog najavljenog mirnog protesta udruženja i organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, a koji će se 03. decembra 2022. godine održati ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj ove radionice je promocija Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i razumijevanje problema invaliditeta.

Zbog najavljenih mirnih protesta, Centar Vrati mi osmijeh morao je odgoditi svoju centralnu manifestaciju koja je pomjerena za 15. decembar 2022. godine. U sklopu centralne manifestacije biti će upriličena predstava za članove centra, ketering za članove i goste, kao i podjela paketića. Oko 80 korisnika Centra odazvalo se na današnjoj radionici. Iz Centra Vrati mi osmijeh Živinice poručili su kako će se nastaviti boriti za prava osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom globalna je kampanja započeta 1956. godine. Do 1992. godine ovaj dan se obilježavao 21. marta, da bi odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, donesenom u oktobru 1992. godine, kao Međunarodni dan osoba sa invaliditetom proglašen je 03. decembar.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2018. godine, oko 15% svjetske populacije živi s nekim oblikom umjerenog ili teškog invaliditeta, odnosno 2.2% svjetske populacije ima značajne poteškoće u funkcionisanju.

Svrha obilježavanja ovog dana, prema preporukama Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda, je osvijestiti stanovništvo s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava  i sudjelovanja osoba sa invaliditetom u društvu.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje