Početna aktuelnosti Čuvar tradicije i običaja Cazinske krajine

Čuvar tradicije i običaja Cazinske krajine

1069
0
Podijeli

Hasan Keranović simbol je očuvanja tradicije i običaja, kako na području Cazinske krajine tako sve više i na području BIH. Njegovo interesovanje za bosansku tradiciju i običaje, kako nam je rekao, traje još od osnovne škole. Posljednjih desetak godina, Hasan je svoje interesovanje pretvorio u hobi koji se svodi na prikupljanje starih predmeta koji su se nekad nalazili u bošnjačkim kućama na području ovog dijela BIH. Rođen je u Cazinu 1981.godine, završio je srednju trgovačku školu. Nema stalno zaposlenje ali bez obzira na to on nalazi načina kako da prikupi eksponate koje će izložiti u „Bujrum kući“.
Hasan u Bujrum kući u selu Polnjevići u Cazinu čuva preko 1000 eksponata od kojih je među najdražim svakako spomenuti bosanski čilim, a sve je krenulo od jednog predmeta.


Hasanu nije bilo mrsko otići va svoje sredine kako bi pronašao neki stari predmet, i često se dešavalo da samo ima za autobusku kartu, ali to ga nije omelo da ispuni svoju misiju.
Sve predmete uspio je izložiti na jednom mjestu u kući koju mu je komšija dao na korištenje a nazvao je “Bujrum kuća”.


Hasan nam je na kraju rekao da će nastaviti sa svojom misijom očuvanja tradicije i običaja, želja mu je potpuno dovršiti svoju „Bujrum kuću“ u kojoj će u narednom periodu ugošćavati svoje musafire (goste), iz raznih dijelova svijeta.
Zbog svog neobičnog hobija koji iziskuje mnogo rada i truda, Hasan je učestvovao u mnogim projektima, kulturnim manifestacijama kao i televizijskim emisijama. Prilikom posjete Živinicama i mi smo s Hasanom snimili emisiju koju možete pogledati večeras u našem programu od 20:30 h.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje