Početna aktuelnosti Danas je Međunarodni dan djeteta

Danas je Međunarodni dan djeteta

1811
0
Podijeli

Svake godine se 20. novembra obilježava Međunarodni dan djeteta kao dan posvećen djeci i njihovoj dobrobiti.

Prije 30 godina svijet se ujedinio u želji da zajedno stvaramo svijet kakav zaslužuju djeca. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u porodici, biti bezbjedno i zaštićeno.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelom svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u istoriji.

Konvencija je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njenih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratifikovale među kojima je i BiH.

Od usvajanje Konvencije  do danas mnogo je toga poboljšano, ali nažalost, poštivanje dječijih prava i dalje se krše.

Na području našeg Grada , kako smo saznali u Centru za socijalni rad Živinice , najviše se krše prava djeteta u ostaviravanju kontakata sa roditeljima u postupcima razvoda braka.

Naime, u Bosni i Hercegovini brak  je sve više “out”, a razvod “in”, pokazuju posljednji podaci Državne agencije za statistiku.  Kao i u brojnim drugim sferama u BiH, i ti podaci su,  nažalost, poražavajući pa nam iz godine u godinu pokazuju sve veći trend rasta broja razvoda i pad popularnosti brakova.

Povećan broj razvoda brakova evidentiran je i u našoj lokalnoj zajednici, a koji utiču na neostvarivanja prava djeteta da bude sa oba roditelja, istakla je socijalna radnica u JU Centar za socijalni rad živinice Azra Hodžić.

Jedno od dječijih prava je svakako i liječenje, odnosno zdravstveno osiguranje. Kako je ovo pravo bilo uskraćeno  velikom broju djece , Gradska uprava Grada Živinice , GV  i Centar za socijalni rad omogućili su da svako dijete ima zdravstveno osiguranje , dodaje Hodžić.

Dječija prava nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost, no njihova budućnost počinje sada. Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje