Početna aktuelnosti Inicijativa za podizanje spomenika bosanskohercegovačkoj ženi

Inicijativa za podizanje spomenika bosanskohercegovačkoj ženi

455
0
Podijeli

Gradskom vijeću Živinice dr.sc.Suadin Strašević i mr.Adisa Mujezinović uputili su inicijativu koju prenosimo u daljem tekstu:

Poštovani,
Ovu inicijativu započinjemo citatom rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića:
„Hrabrost bosanske žene, njena snaga i ponos, bili su jedan od odlučujućih činilaca u borbi Bosne i naroda za opstanak“.

Poštovani,uloga bosanskih žena u borbi za slobodu i opstanak Bosne i Hercegovine je nemjerljiv.Također, patnje bosanskih žena, njihova bol i tuga teško se može izraziti riječima.Veliki broj bosanskih žena, vječita su inspiracija i izazivaju divljenje širom svijeta.Ogroman broj bosanskih žena uzeo je direktno učešće u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i rame uz rame sa muškarcima stale su na branik domovine, mnoge su pale u toj borbi ili su ranjene.

Značajan broj žena je odlikovan najvišim ratnim priznanjima, kao što su:Fadila Bajrić, Emira Bešić, Edina Čamdžić, Mevlida Elčić, Zlata Gazibera, Kornelija Jurić, Atifa Karalić, Razija Merić, Fadila Odžaković-Žuta, Indira Pjanić, Nevzeta Sefer, Dževada Tataragić, Aida Zuko…

Mnoge od njih pale su u borbi i na neposrednom izvršavanju borbenih zadataka.Fadila Odžaković-Žuta i Edina Čamdžić, osim Zlatnim ljiljanom, posthumno su odlikovane i Medaljom za hrabrost.

Naše majke, sestre, supruge, kćerke, zaslužuju najdublje poštovanje i čast.Njihova borba je veličanstvena, a hrabrost i dostojanstvo Bosanki je epskih razmjera.

Bosanske heroine ispraćale su braću, muževe, očeve, sinove u rat.Njihov pogled, tada, bio je pun neopisive boli i tuge, ali nepokolebljiv i ustrajan poput gorostasnih bosanskih planina.Ukoliko nisu bile na prvim borbenim linijama, radile su do krajnjih granica izdržljivosti, na poljima, u bolnicama, fabrikama, školama, sanitetima i bile su izvor snage i bedem slobode.

U našoj prošlosti bosanske žene bile su čuvari sjećanja i rasadnici ljubavi prema našoj domovini, tradiciji, duhovnosti, identitetu.Stub vaspitanja cijelih generacija bila je bosanska nena, kao izvor mudrosti i beskrajne ljubavi.Veliki broj žena dao je ogroman doprinos u izgradnji posebunog bosanskog duha, ali i konkretnih rezultata na različitim poljima ljudskog stvaralaštva.Međutim, smatramo da je doprinos bosanskih žena našem razvoju nedovoljno vrednovan i neopravdano zanemaren.

Uvaženi,velike civilizacije i kulture prepoznaju ove vrijednosti pa grade spomenike kao izraz poštovanja i snova o slobodi, npr.Kip slobode u Americi koji je i jedan od simbola SAD-a, a koji je isklesan u liku žene.

Poštovani, cijeneći ulogu bosanskih žena u borbi za slobodu i opstanak naše domovine, u znak dubokog poštovanja i kao izraz iskazivanja najdublje časti prema bosanskim ženama, podnosimo ovu inicijativu, koja je jedinstvena u Bosni i Hercegovini.Spomenik smo nazvali Spomenik bosanskoj ženi, kao trajno svjedočanstvo o hrabrosti i požrtvovanosti ponosnih generacija Bosanki.

Spomenik, ako inicijativu prihvatite,treba biti izgrađen u centralnom dijelu grada i treba biti veličanstven kao što je bila i jeste njihova, naša borba.Spomenik treba biti izraz poštovanja, divljenja, zahvalnosti, hrabrosti, ponosa, prkosa…
Spomenik treba biti izgrađen u duhu naše tradicije, vjere i kulture.Također,pripadajuća ulica ili dio grada treba nositi ime posvećeno ponosnim bosanskim ženama.

Naš Grad, slobodarske Živinice, bile bi prvi grad u Bosni i Hercegovini koji na ovaj način izražava kulturu sjećanja, divljenja, poštovanja i zahvalnosti.A borba bosanskih žena je univerzalnog karaktera i prevazilazi naše granice.Nadamo se da će te razmotriti i prihvatiti našu inicijativu.

PODIGNIMO SPOMENIK PONOSA I SLAVE BOSANSKOJ ŽENI!

S poštovanjem, podnosioci zahtjeva dr.sc.Suadin Strašević i mr.Adisa Mujezinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje