Početna aktuelnosti JU Gimnazija Živinice: Obilježen Svjetski dan planina

JU Gimnazija Živinice: Obilježen Svjetski dan planina

1080
0
Podijeli

Neophodno je kvalitetno educirati djecu i mlade o važnosti planina za naš opstanak na Zemlji. One nam omogućavaju svježu vodu, hranu, čistu energiju i rekreaciju.

Svjesni su ovogai učenici Ju Gimnazija Živinice, ekološka sekcija Ekovizija,  pa se aktivno uključuju u aktivnosti koje imaju za cilj podizanje ekološke svijesti kod mladih.

Tako je bilo i danas, kada su za učenike priredili Javnu tribinu u povodu Svjetskog dana planina.

Planinska područja su pod prijetnjom klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, degradacije zemljišta i eksploatacije, što može imati dalekosežne i pogubne posljedice, kako za planinske zajednice, tako i za ostatak svijeta.

Današnjoj javnoj tribini prisustvovali su učenici gimnazije, predstavnici I i II OŠ , MSŠ Živinice, turističke zajednice, PD Drenik, Odreda izviđača Croa, UG Pčelica, Eko zeleni TK predstavnik Federalnog udruženja šumarskih inženjera i tehničara, NVO CISP, svi su naglasili da se o očuvanju prirode prije svega uči u školama.

Obaveza je svih stanovnika Planete Zemlje da se podjednako brinu o planinama podižući svijest kod djece edukacijama u učionici i van nje.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje