Početna aktuelnosti Lokalne grupe za razvoj u studijskoj posjeti u Živinicama Gornjim

Lokalne grupe za razvoj u studijskoj posjeti u Živinicama Gornjim

746
0
Podijeli

Mreža aktivnih zajednica već nekoliko godina djeluje kao neformalna grupa a Fondacija TZ  kontinuirano pruža podrška u umrežavanju, savjetovanju i treninzima te organizacionu podršku aktivnostima i društvenim akcijama, finansijsku podršku i organizovanu razmjene iskustava.

Djeluje u 18 zajednica TK. U subotu su se svi sastali u Živinicama Gornjim kako bi  razmijenili iskustva i znanja iz oblasti ekologije i očuvanja prirode te kako bi građani preuzeli veću inicijativu  u ovom polju.

Lokalitet Rudine pravi je dragulj prirode kojim se Grad Živinice može pohvaliti, ali nesavjesnim  odnosom pojedinaca  sve ono što je priroda podarila se svakodnevno uništava. Kako bi se zaštitile ljepote na ovom lokalitetu Lokalna grupa za razvoj Živinice Gornje predložila je da predstavnici Lokalnih grupa za razvoj obiđu ovu lokaciju, te prilikom izrade Ekološkog akcionog plana Mreže aktivnih zajednica za 2020.godinu uvrste i ovaj lokalitet.

Ovom prilikom svoj doprinos su dali i članovi  Udruženja Pčelica,koji su na lokalitetu Rudine otvorili Stacionarni pčelinjak Rudina    , koji  kroz Udruženje nastoje razviti pčelarstvo ali i turizam na ovom području.

Predavanje na temu ˝˝Ekologija i zaštita životne sredine˝ održalči su predstavnici Centra za ekologiju i energiju.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje