Početna aktuelnosti Lutkarska predstava “Hoću kući” sutra u BKC Živinice

Lutkarska predstava “Hoću kući” sutra u BKC Živinice

452
0
Podijeli

Peti festival umjetnosti za djecu bit će otvoren sutra, 24. novembra, sa početkom od 18:00, lutkarskom predstavom „Hoću kući“. „Hoću kući“ nam donosi priču o malom dječaku Nikoli koji je jedne noći nakon što su ga roditelji poslali rano na spavanje, odlučio potražiti drugove, koji su se u njegovom slučaju mogli pronaći samo na drugim planetama. Režiju i izradu lutaka potpisuje Enver Hasić, dok je asistent režije Jasmina Čelebić Tanović. U predstavi igraju Damir Altumbabić, Enver Hasić i Ivana Milosavljević.

Uprava i uposlenici javne ustanove Bosanski kulturni centar Živinice nastavljaju vrijedno raditi na pripremanju kulturnog ali i edukacijskog sadržaja za građane našeg grada. Upravo kultura i edukacija bit će glavne teme u BKC Živinice u narednih mjesec dana koliko će trajati festival umjetnosti za djecu. Pripremljeno je šest predstava, a najmlađi članovi naše lokalne zajednice imat će priliku učestvovati i na brojnim radionicama koje su organizovane u sklopu festivala, a koje će se ticati proširenja znanja u oblasti dramske, likovne i muzičke umjetnosti.

Autorica teksta „Hoću kući“ je Jasminka Petrović. Ona je rođena 1960. godine u Beogradu. Studirala je španski jezik i književnost. Pisala je za mnoge dječije časopise i učestvovala je u mnogim programima koji potiču dječiju maštu i stvaralaštvo. Nekoliko njenih knjiga prevedeno je na više od dvadeset jezika. Najpoznatije knjige su „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“, „Kaži teti dobar dan“, „Mame“, „O dugmetu i sreći“, te zbirka dramskih tekstova „Da li ste vi žaba?“. Među nagradama za književnost koje je Jasminka Petrović osvojila ističu se Srebreno Gašino pero, Neven, Regionalna nagrada Mali princ osvojena dva puta te Plavi čuperak. Jasminka Petrović dolazi iz reda najboljih autorica tekstova za djecu i mlade.

Predstava se igra sutra, 24. novembra,  sa početkom od 18:00 sati, a karte po cijeni od 5 KM mogu se kupiti na dan predstave na biletarnici Bosanskog kulturnog centra Živinice.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje