Početna aktuelnosti Međunarodni dan ekološkog pokreta, na prigodan način, obilježen u Živinicama

Međunarodni dan ekološkog pokreta, na prigodan način, obilježen u Živinicama

341
0
Podijeli

Ekološki pokreti i organizacije širom svijeta zalažu se za očuvanje životne sredine i planete Zemlje.

Svuda u svijetu  ovaj dan se obilježava različitim akcijama koje imaju za cilj promociju zaštite prirodnih resursa, borbu protiv klimatskih promjena, podizanju ekološke svijesti i potrebama za zaštitom životne sredine.

Međunarodni dan ekološkog pokreta, na prigodan način, obilježen je i u Živinicama, na lokalitetu Njivice, podno Djedinske planine.

Iako je kiša neprestano padala, nije poremetila lijep broj „naravnih“ ljudi svih generacija da promoviraju prirodu, život u skladu s prirodom, očuvanje prirode od devastacije i uništavanja.

Jedan od suorganizatora prigodnog druženja povodom Svjetskog dana ekološkog pokreta, a ujedno i domaćin, bilo je Planinarsko društvo Drenik Živinice.

Učenici – polaznici ekoloških sekcija osnovnih škola Bašigovci, Đurđevik i Prve osnovne škole Živinice, na prostoru Njivica, u subotu su zasadili više komada zimzelnih mladica i tako dali doprinos obogaćivanju šumskog fonda ovog prelijepog dijela grada Živinice.

Nastavnici – mentori, kroz različite aktivnosti, animiraju đake da od najmlađih dana imaju ispravan i zdrav odnos prema životnoj sredini.

Organizator ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana ekološkog pokreta bilo je mlado ali veoma agilno živiničko ekološko udruženje „ Za naš ljepši grad“.

Globalni ekološki pokret je pokret zasnovan na zaštiti životne sredine i jedan je od nekoliko novih društvenih pokreta koji su se pojavili 1960-ih.

Njegov nastanak i razvoj je podstaknut sve rasprostranjenijom sviješću o ekološkoj krizi naše planete.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje