Početna aktuelnosti Munever Suljić iz živiničke Mjesne zajednice Suha – paradigma vrhunskog pčelara

Munever Suljić iz živiničke Mjesne zajednice Suha – paradigma vrhunskog pčelara

254
0
Podijeli

Munever Suljić iz živiničke Mjesne zajednice Suha godinama je paradigma vrhunskog pčelara u čijim se košnicama proizvodi , isto tako, med vrhunske kvalitete koji je zbog svojih svojstava nagrađivan na prestižnim smotrama pčelara i pčelinjih proizvoda.

Pčelarstvom se Munever počeo baviti po uzoru na rahmetli brata Muniba koji je svojevremeno bio predsjednik Udruženja pčelara „Vrijesak“ Živinice i obučio niz svojih kolega koji su danas vrsni pčelari.

Danas smo posjetili Munevera Suljića na njegovom krasnom imanju koje odiše urednošću i ljepotom i načinili priču na placu sa oko 200 pčelinjih košnica.

Munever danas raspolaže sa velikim brojem košnica što ga svrstava i po tom osnovu u jednog od najvećih pčelara na području našeg grada ali i šire.

Aktuelnu godinu ovaj vrhunski živinički pčelar generalno ocjenjuje prilično lošom, ako se gleda količina proizvedenog meda.

Pčelar Suljić se u svojoj pčelarskoj praksi koristi i modernim tehnologijama koje mu osiguravaju korisne i tačne informacije o pčelinjim pašnjacima – kao što je takozvana SMS vaga.

Munever je godinama uporno i strpljivo sakupljao znanja i iskustva vezana za pčele ali galantan je u dijeljenju tih spoznaja pa vrlo rado savjetuje svoje kolege i one koji se žele okušati u pčelarstvu.

Suljić je i vrlo aktivan član Udruženja pčelara „Vrijesak“ Živinice i ističe prednosti udruživanja i ove organizacije.

Med je čaroban proizvod jer ga proizvodi čaroban insekt i nešto je najbolje i najkorisnije što priroda daje.

„Kad jednom zavolite pčelu, bez nje više ne možete.“

Ovako je svoju priču zaključio pčelar Munever Suljić i na kraju, rastali smo se uz pčelarski pozdrav „Medno!“.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje