Početna aktuelnosti Obilježen Dan PL Živinice i 32.godišnjica Prvog rejonskog štaba

Obilježen Dan PL Živinice i 32.godišnjica Prvog rejonskog štaba

179
0
Podijeli

Borci okupljeni u štabove i čete u sedam MZ-a na području istočnog dijela grada Živinica dali su nemjerljiv doprinos odbrani ovih prostora kao i Domovine.

U to vrijeme dobrovoljci koji su stali u redove da brane rodnu grudu nisu imali oružje ali su bili dovoljno hrabri i pametni da se suprostave agresoru i ne dozvole da im diraju u rodnu grudu i slobodu.

Domovinu su uspjeli očuvati ali su neki platili visoku cijenu te odbrane svojim životima, nažalost.

Tursunović Halil, Humkić Senaid, Merdanović Mevludin i Zahirović Jakub šehidi su MZ Zelenika koji su svoje živote položili za odbranu Domovine, a svoje živote kao civilne žrtve rata izgubili su  i Beširović Senad i Edin Beširović.

Njihova imena danas stoje isklesana na spomen obilježju u  Zelenici koje  će vječno da podsjeća na njihove djela i likove, i koja će  svjedočiti o svemu onome što se 90-tih godina dešavalo na ovim prostorima.

Manifestacija obilježavanja Dana Patriotske lige  i obilježavanja 32.godišnjice formiranja Prvog rejonskog štaba PL započela je otkrivanjem spomen obilježja šehidima Zelenike i civilnim žrtvama rata.

U okviru spomenute manifestacije, položeno je cvijeće na Spomen ploču Prvog rejonskog štaba Patriotske lige u Svojatu.

Potom je u Parku Bosanskih branilaca položeno cvijeće na spome obilježje palim borcima u 92-95, kao i  na bistu heroja Odbrambeno – oslobodilačkog rata Nesiba Malkića.

Na kraju, održana je Svečana sjednica Skupštine Organizacije boraca Patriotske lige grada Živinice na kojoj su zaslužnima dodijeljene prigodne zahvalnice.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje