Početna aktuelnosti Održana edukacija za hraniteljske porodice

Održana edukacija za hraniteljske porodice

268
0
Podijeli

Udruženje za edukativnu i savjetodavnu podršku hraniteljstvu/udomiteljstvu u FBiH sporvelo je proces specijaliziranih edukacija u oblasti hraniteljstva/udomiteljstva za profesionalce i hranitelje/udomitelje na području Tuzlanskog kantona.

Cilj specijaliziranih edukacija je jačanje kapaciteta profesionalaca i hranitelja da pruže podršku i odgovore potrebama djece bez pratnje i tražioca azil, kao i senzibilizacija profesionalaca i hranitelja za razumijevanje fenomena migracija i izbjeglištva.

Danas su Živinice bile domaćin završnog i svečanog sastanka hranitelja koji su prošli specijaliziranu edukaciju.

Specijalizirane edukacije  u oblasti hraniteljstva/udomiteljstva za profesionalce i hranitelje/udomitelje  su realizirali članovi Udruženja, certificirani edukatori za specijalizirane edukacije u skladu sa Programom osnovnih i dodatnih edukacija hranitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Edukacije za hranitelje iz Kalesije, Čelića, Sapne, Banovića i Živinica održavane u i u našem gradu, tako su danas Živinice bile domaćin završnog čina edukacije odnosno dodjele certifikata.

Proces specijaliziranih edukacija realizovbao se u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i IOM Bosnia and Herzegovina, a u sklopu implementiranja projekta „Jačanje sistema hraniteljstva/ udomiteljstva za zaštitu djece bez roditeljskog staranja uključujući djecu bez pratnje i tražioce azila“, uz podršku UNICEF-a  Bosna i Hercegovina.

Projekat su podržala nadležna kantonalna ministarstva kao i centri za socijalni rad.

Obuku je prošlo 30 porodica u TK od kojih je 7 iz Živinica.

U TK je 80 hraniteljskih porodica i 25 porodica koje su u svoj dom primile odraslu djecu.

Svi oni imaju samo jedan cilj, a to je da toj djeci pruže ljubav i topli dom koji imaju djeca u svojim biloškim porodicama.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje