Početna aktuelnosti Okončan javni poziv “Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja...

Okončan javni poziv “Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize”

282
0
Podijeli

Oko 6650 zahtjeva građana grada Živinice pristiglo je po osnovu javnog poziva u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize.

Europska unija za ove namjene obezbijedila je nešto više od 64 miliona KM.

Javni poziv za dodjelu sredstava s pozicije “Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima – Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize” okončan je u petak protekle sedmice.

Najviše prijava kada je u pitanju grad Živinice pristiglo je iz “Kategorije 3” ovog javnog poziva koji se odnosi na domaćinstva/kućanstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu po propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za 12. mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko/invalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva/kućanstva tokom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Nakon prijema i pregleda zahtjeva dostavljenih od strane građana, jedan od timova u sastavu Gradske uprave grada Živinice dostavljene podatke upisivao je u elektronsku bazu podataka koju je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike formiralo samo za ovaj javni poziv.

Predstavnici Gradskih uprava i općina sve zaprimljene prijave morat će u bazu podataka evidentirati do 19. novembra kada će baza podataka biti zaključana.

Nakon zaključavanja baze podataka predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike vršiti će obradu i provjeru svih podataka koje su građani dostavili po ovom javnom pozivu, nakon čega će biti objavljena privremena rang lista na web stranici ministarstva.

Građani koji ne budu zadovoljni svojim rangiranjem na privremenoj rang listi, pisanim putem moći će dostaviti žalbu. Žalbeni period trajat će pet radnih dana.

Nakon žalbenog perioda Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku će doznačiti novčana sredstva na poseban račun Gradske uprave grada Živinice, a Grad Živinice će pojedinačno vršiti uplate na bankovne račune koje su građani dostavili uz prijavne obrasce.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje