Početna aktuelnosti Postavljen kamen temeljac za izgradnju eko deponije u Živinicama

Postavljen kamen temeljac za izgradnju eko deponije u Živinicama

711
0
Podijeli

Danas je svečano položen kamen temeljac za izgradnju eko deponije u Živinicama ,jednog od najvećih projekata našeg grada u posljednjih nekoliko decenija. Lokacijski, deponija će biti smještena na području Živinica, na površinskom kopu Višća koji se nalazi na granici sa opštinom Banovići.

 

Radi se o deponiji čiji su vlasnici Grad Živinice sa udjelom od 60% i općine Banovići (30%) i Kladanj (10%).Kamen temeljac su postavili gradonačelnik Samir Kamenjaković,premijer vlade TK Denijal Tulumović te načelnici Banovića i Kladnja.

Radi se o projektu ukupne vrijednosti oko 12 miliona KM, koji će u konačnici omogućiti da firma Eko-Sep komercijalno može vraćati kredit i biti stabilna, a da građanima odvoz smeća ne bude skuplji nego što je trenutno.

Priča o izgradnji regionalne sanitarne deponije traje nekoliko godina, a današnjim činom i praktično je počela njena izgradnja.

„Nemjerljiv je ukupan, ali prije svega ekološki značaj gradnje ove deponije za Kladanj, Živinice i Banoviće ali i cijeli Tuzlanski kanton i regiju. Danas je upravljanje otpadom i njegovo zbrinjavanje na ekološki ispravan i prihvatljiv način, a da to bude i ekonomski održivo, je jedan od prioritetnih izazova svake lokalne zajednice. Imajući u vidu dinamiku realizacije ovog projekta i sve benefite koje će on donijeti za oko 100.000 stanovnika ove tri lokalne zajednice, možemo sa sigurnošću reći da ovo može biti put i smjernica za druge lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu“, kazao je premijer Tulumović.

Obzirom da je izvođenje radova krenulo prema planiranom rasporedu, očekujemo da vi izgradnja mogla biti okončana do kraja slijedeće godine, pojasnio je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Inače, na području Tuzlanskog kantona stanje po pitanju odvoza i odlaganja komunalnog otpada je teško. Jedino Grad Tuzla ima sanitarnu deponiju, a prilikom nedavnih razgovora o izgradnji međuopćinske sanitarne deponije, i druge općine su izrazile namjeru da odlažu otpad na sanitarnu deponiju u Živinicama kada ona bude izgrađena.

Posebnu važnost ovom projektu izgradnje navedene deponije dat će i mogućnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Sabina Kavgić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje