Početna aktuelnosti Prosvjetnim radnicima sretan 5.oktobar Svjetski dan učitelja

Prosvjetnim radnicima sretan 5.oktobar Svjetski dan učitelja

2373
0
Podijeli

Dan učitelja je prilika  da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Cilj Svjetskog dana učitelja je pružanje podrške nastavnicima kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im mjesto u društvu koju zaslužuju. Prilika je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Ovaj datum proglašen je od strane UNESCO-a godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Odlukom Ministarstva obrazovanje i nauku TK –a , danas  je bio nenastavni dan, a u cilju obilježavanja ovog datuma.

Tako su prosvjetni radnici sa područja Živinica na prigodan način obilježili ovaj dan.

Uz iskrenu zahvalnost na dosadanjem doprinosu odgoju i obrazovanju učenika, ali i budućih genracija mladih ljudi, svim prosvjetnim radnicima čestitamo 5.oktobar Svjetski dan učitelja, uz želju  da i dalje ulažete trud i znanje u mlade genracije koji su budućnost naše domovine.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje