Početna aktuelnosti Sevdah diva Amira Medunjnin sutra dolazi u Živinice

Sevdah diva Amira Medunjnin sutra dolazi u Živinice

381
0
Podijeli

U okviru manifestacija „U susret proljeću- In memoriam Samir Kamenjaković“ u subotu će, s početkom u 19:30 sati“ na Omladinskoj ljetnoj sceni nastupati Amira Medunjanin, a u slučaju nevremena u Velikoj sali BKC-a Živinice.

Amira Medunjanin je rođena u Sarajevu u vrijeme kada je popularnost tradicionalne muzike u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mjesto. Sevdalinke ( sevdah pjesme) koje je naučila od svoje majke bile su najljepše pjesme. Fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine dovela ju je do toga da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinki kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet.

Nakon što je 2003. godine gotovala na albumu “A Secret Gate” Mostar Sevdah Reuniona, Amira je 2005. objavila svoj debitantski album “Rosa”, nakon kojeg ju je javnost upoznala s više od deset autorskih glazbenih uradaka, koji su joj donijeli mnoga priznanja diljem svijeta za promociju kulturne baštine.

Amira od samih početaka glazbenog puta traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicijske glazbe i pokušava se usredotočiti na onaj dio naše umjetnosti iz perspektive modernoga svijeta koji nas okružuje, a to je i uspjela kroz rad s internacionalnim umjetnicima, te kroz mnogobrojne koncerte koje je održala.

Ulaz na koncert je slobodan, organizator je Turistička zajednica Grada Živinice, uz podršku Bosanskog kultrnog centra, a pokrovitelj je v.d. Gradonačelnika Began Muhić.

Amira će na nastupu u publici predstaviti tradicijske i autorske kompozicije iz svog bogatog muzičkog opusa.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje