Početna aktuelnosti Sloga i marljivost – filozofija uspjeha Farme “Hodžić” iz Gornje Lukavice

Sloga i marljivost – filozofija uspjeha Farme “Hodžić” iz Gornje Lukavice

547
0
Podijeli

Složna i vrijedna braća Hodžić iz Gornje Lukavice već dvije decenije uspješno vode svoje porodično poljoprivredno gazdinstvo i predstavljaju uzor za ustrajan, pošten i marljiv rad koji pobjeđuje sve objektivne i subjektivne nedaće koje prate ovu egzistencijalno važnu ljudsku djelatnost.
Jedan od četvorice braće Hodžić, Mersudin, bio je danas naš dobar i srdačan domaćin i sagovornik.
Mersudin veli da u lancu radnji i aktivnosti da bi neki proizvod došao do konačnog konzumenta, poljoprivrednici i farmeri imaju najviše posla i ulažu najviše truda a najmanje koristi imaju.
Povrh svega, vlasti sa svih nivoa, nekim svojim postupcima, umjesto da stimuliraju poljoprivrednu djelatnost, čine upravo suprotno, destimuliraju poljoprivrednike i dovode ih u nezavidnu situaciju.
Osnovna ideja vodilja braće Hodžić i u životu i u poslu je nauk njihovog rahmetli oca koji im je ostavio u amanet i kojeg će se držati dok su na ovom svijetu.
Zavidan je stočni fond kojim raspolaže farma Hodžić, koji se iz godine u godinu samo povećava.
Naravno, osim sloge i marljivosti vrlo je bitna i tehnička podrška kako bi rad bio kvalitetan i efikasan, a u svom mehanizovanom parku Hodžići imaju, kako kažu, sve od „igle do lokomotive“.
Možda bi bilo dobro da nešto od životne i radne etike braće Hodžić, u kojoj su središnje vrijednosti marljivost i sloga, preuzmu i svi oni koji su zaduženi da ovu zemlju vode, time bi sigurno naša sadašnjost ali i budućnost bila svjetlija.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje