Početna aktuelnosti Svečano obilježena 29. godišnjica oslobođenja Vijenca

Svečano obilježena 29. godišnjica oslobođenja Vijenca

313
0
Podijeli

Jedanaesti maj je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji općine Banovići i grada Lukavac, dan kada je prije 29 godina akcijom združenih snaga Armije Republike Bosne i Hercegovine iz sastava Drugog korpusa oslobođen Vijenac.

Ovaj datum ostat će u doživotnom pamćenju svih stanovnika Banovića, Lukavca i susjednih lokalnih zajednica, ponajprije onih koji su trpili najviše nepravde sa ovog uporišta u periodu 1992.-1994. godine.

Danas je ovaj važan datum obilježen u mjestu Jaruške, teritorija grada Lukavac.

Sa kote Vijenac srpske neprijateljske snage su faktički na dlanu imali Banoviće i Lukavac, a odatle su komotno gađali i Živinice i Tuzlu.

Akcija oslobađanja Vijenca smatra se jednim od najznačajnijih ratnih uspjeha jedinica Drugog korpusa i okarakterisana je bitkom prekretnicom rata na ovim prostorima.

Ovogodišnja Centralna manifestacija obilježavanja 11. maja, Dana oslobađanja Vijenca upriličena je u Gornjim Jaruškama i to u organizaciji Koordinacije boračkih udruženja općine Lukavac, a učešće su uzela i boračka udruženja iz Banovića i Živinica.

Pokrovitelji su bili Grad Lukavac i općina Banovići.

Manifestaciji je prisustvovala i delegacija Vlade TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem.

Ovo je bila prilika da se još jednom evociraju sjećanja na 11. maj 1994. godine i prisutni, posebno mlađi naraštaji upoznaju o onome što nam se dogodilo, o našoj prošlosti, kako nam se ona ne bi ponovila.

O 11. maju i važnosti oslobađanja Vijenca govorili su komandanti i pripadnici združenih jedinica Drugog korpusa Armije RBiH, direktni učesnici pomenute akcije.

Povodom 29. godišnjice oslobađanja Vijenca položeno je cvijeće i odata pošta šehidima i poginulim borcima a otkriveno je i Spomen obilježje šehidima – poginulim borcima, pripadnicima legendarne živiničke jedinice „ Živiničke ose“ i 216. brigade kao i jedinicama iz Banovića i Lukavca koje su dale nemjerljiv doprinos u oslobađanju Vijenca.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje