Početna aktuelnosti Svjetski, a naši – Petar Lučić

Svjetski, a naši – Petar Lučić

437
0
Podijeli
Vijest preuzimamo sa facebook stranice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prezentiramo je u integralnoj formi.
Motiv je veoma lijep jer ilustruje i potvrđuje koliko grad Živinice ima razloga da se diči i ponosi svojom divnom omladinom, a jedan od njih je sigurno i naš vrijedni i nadareni sugrađanin Petar Lučić.
Tim Univerzitet u Sarajevu – Pravnog fakulteta se od 01.12.- 03.12.2022. natječe u okviru regionalne runde “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition“ za Centralnu i Istočnu Evropu, koja se održava na Pravnom fakultetu Univerziteta ELTE u Budimpešti.
“Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition“ je takmičenje međunarodnog karaktera, koje podrazumijeva simulaciju suđenja iz oblasti medijskog prava, sa posebnim fokusom na pitanja slobode izražavanja i informacijskih tehnologija u društvu.
Takmičenje je organizirano na način da studenti/ce komparativno istražuju pravne standarde na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou i razvijaju svoje argumente (u pisanoj i usmenoj formi) o najsavremenijim pitanjima medijskog prava i primjeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u konkretnom hipotetičkom slučaju.
Takmičenje se sastoji od sedam regionalnih rundi (Južna Azija, Azija-Pacifik, Jugoistočna Evropa, Centralna i Istočna Evropa, Bliski istok, Afrika i Amerika) i selektivne međunarodne runde održane u Oxfordu.
U prethodnim godinama tim Pravnog fakulteta je zabilježio odlične uspjehe, od kojih je naveći ostvaren 2021. godine, osvajanjem prvog mjesta na regionalnoj rundi takmičenja i 8. mjesta u međunarodnoj, finalnoj rundi u Oxfordu u konkurenciji 80 pravnih fakulteta iz cijelog svijeta.
Ove godine, dvoje članova prošlogodišnjeg tima #pfsa (Enida Dučić i Din Buljević) su sudije na regionalnoj rundi u Budimpeštu, na čemu im od srca čestitamo.
Zahvaljujemo se OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina i Univerzitet u Sarajevu na podršci za učešće predstavnika Pravnog fakulteta u ovogodišnjoj regionalnoj rundi u Budimpešti.
Želimo našem trenersko-studentskom timu (treneri: viši asistenti: Tahir Herenda i Nasir Muftić i asistentica Adna Škamo; studenti/ce: Abela Rastoder, Maša Fazlić, Sanin Delalić i Petar Lučić) puno uspjeha.
Čvrsto vam držimo palčeve kolegice i kolege!!
Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje