Početna aktuelnosti U JU “Gimnazija” Živinice dojavljena bomba, nastava i danas obustavljena

U JU “Gimnazija” Živinice dojavljena bomba, nastava i danas obustavljena

368
0
Podijeli

U živiničkim srednjim obrazovnim ustanovama i jutros prazne školske klupe. Uzrok tome je dojava o postavljenoj bombi koja je jutros stigla na e-mail adresu Javne ustanove Gimnazija Živinice. Prostorije škole su brzo ispražnjene nakon čega je uslijedio pregled učionica u živiničkoj Gimnaziji te u Mješovitoj srednjoj školi Živinice. Ovo nije prvi evidentirani slučaj o dojavljenoj bombi te nizu drugih prijetećih poruka koje su stigle na e-mail adresu odgojno-obrazovnih ustanova našeg grada.

U petak, 10. novembra, učenici, profesori i uposlenici Gimnazije i Mješovite srednje škole Živinice morali su napustiti nastavu zbog dojave o bombi u prostorijama Mješovite srednje škole. Poslije policijske kontrole, utvrđeno je da je dojava o bombi u Mješovitoj srednjoj školi Živinice bila lažna.

E-mail sa identičnim sadržajem poput onoga koji je u petak stigao na mail adresu Mješovite srednje škole jutros u 7:50 sati stigao je i na e-mail adresu Javne ustanove Gimnazija Živinice, učenici su evakusani, nakon čega je uslijedio pregled školskih prostorija u živiničkim srednjim školama. Rezultat istražnih radnji, identičan je onom od petka, dojava o bombi bila je lažna.

“Policijska stanica Živinice je 10.11. i 13.11.2023.godine zaprimila dvije prijave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u objektu Mješovite srednje škole i Gimnazije u Živinicama. Po navedenim prijavama, postupili su policijski službenici PS Živinice, Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Živinice, Odsjeka za kriminalističku tehniku, forenziku i kontradiverzionu zaštitu i Odsjeka za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta (Sektor kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a) koji su poduzeli radnje iz svojih nadležnosti. Nakon evakuacije učenika i nastavnog osoblja izvršeni su kontradiverzioni pregledi objekta, kojima je u oba slučaja utvrđeno da se radi o lažnim dojavama. O navedenim događajima je obaviješten kantonalni tužilac, a policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju dokumentovanja i rasvjetljavanja krivičnog djela
Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.”, izvještaj potpisuje Uprava policije MUP TK-a, Odsjek za odnose s javnošću.
Zbog niza prijetećih poruka koje su se nalazile u sadržaju e-maila nastava je danas kao i u petak obustavljena u živiničkoj Gimnaziji te u Mješovitoj srednjoj školi.

Nezvanično saznajemo da su dojave o bombi stigle sa domena identičnim onima koje su uzrokovale veliki nemir među stanovništvom Srbije sredinom maja ove godine kada je policija izvršila više od 1000 pregleda povodom dojava o postavljenim bombama. Istraga je pokazala da su mailovi dolazili iz Poljske, Gambije, Irana i Nigerije.

Međutim, konačni sud donijet će se nakon što se utvrde sve okolnosti o dojavljenim bombama. Škole imaju svoj disciplinski pravilnik prema kojem će biti kažnjen svaki pojedinac za kojeg se utvrdi da je uključen u lažno dojavljivanje bombi, a prema kaznenom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine lažna dojava se tretira kao izazivanje opće opasnosti, ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje, a protiv izvršilaca su predviđene kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine ili novčane kazne.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje