Početna aktuelnosti U Prvoj osnovnoj školi Živinice održana radionica prevencije vršnjačkog nasilja

U Prvoj osnovnoj školi Živinice održana radionica prevencije vršnjačkog nasilja

787
0
Podijeli

U Prvoj osnovnoj školi Živinice , danas je održano  predavanje za učenike viših razreda na temu vršnjačkog nasilja.

Organizator predavanja bilo je Udruženje Prva osnovna škola Živinice, u kojem su ulogu predavača imali pedagozi i psiholozi iz Odgojnog centra TK-a.

Učenici su imali priliku da saznaju sve o nasilju, vrstama nasilja i njegovim posljedicama. Razgovaralo se o oblicima nasilja-fizičkom, psihičkom, verbalnom te o nasilju putem modernih elektronskih medija. Kroz razgovor o različitim oblicima nasilja i njegovim posljedicama, učenici su upućeni šta trebaju uraditi ako im se dogodi  nasilje i kome se mogu obratiti.

Vršnjačko nasilje jedan je od gorućih problema u školama, a o tome svjedoči i svakodnevni slučajevi koje su sve više prisutni kako u srednjim tako i u osnovnim školama.

Nažalost, u BiH ne postoji statistika o broju slučajeva vršnjačkog nasilja niti jedinstven pristup ovom problemu, kao ni usaglašenost propisa.

Osim što ne postoji statistika, vršnjačko nasilje nije zakonski prepoznato kao krivično djelo u bh. zakonodavstvu iako se obilježja ovog pojma prožimaju u velikom broju krivičnih djela i prekršaja.

Prva osnovna škola u Živinicama kroz aktivnosti Udruženja Prva osnovna škola Živinice,  već neko vrijeme održavanjem edukativnih radionica od strane stručnih lica iz odgojnog centra TK-a  kako za učenike, tako i za nastavnike i roditelje nastoji podići  svijesti o štetnosti nasilničkog ponašanja u ovoj odgojno obrazovnoj ustanovi.

Predsjednik Udruženja Prva osnovna škola  Mersudin Halilčević, ističe da je današnja radionica samo   jedno u nizu kroz projekat ˝Prevencija maloljetničke delinkvencije˝,  koje je Udruženje  predvidjelo kroz ovaj projekat, čiji je krajnji cilj, smanjiti broj vršnjaškog nasilja u ovoj odgojno obrazovnoj Ustanovi.

Ovom prilikom direktor škole Avdo Memić istakao je da se u ovoj školi , također rade na  provođenju pravila kada je u pitanju boravak svih osoba u ovoj školi.

Evidentno je da je na nivou čitave Bosne i Hercegovine potrebno bolje sistemsko rješenje za borbu protiv vršnjačkog nasilja, koje bi se trebalo efikasnije sankcionisati i van škole, a ne samo unutar nje.

Odgovornost je svakako i na porodici, društvu, ali i obrazovnom sistemu, koji bi trebao da provodi različite preventivne programe usmjerene na suzbijanje vršnjačkog nasilja i prepozna prve znake koji ukazuju na mogućnost nasilja kako bi se mogla pružiti adekvatna pomoć i podrška kako potencijalnoj žrtvi nasilja, tako i samim potencijalnim počiniocima vršnjačkog nasilja s obzirom na činjenicu da se radi o djeci.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje