Početna aktuelnosti U Živinicama obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U Živinicama obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

390
0
Podijeli

Međunarodni dan osoba s invaliditetom je globalna kampanja započeta 1956. godine.  Historija Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potaknuta je nesrećom 8. avgusta 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji, kada su zbog zastarjele opreme i slabe osposobljenosti za rad uposlenika u požaru na dubini od 975 metara stradala 262 rudara.

U spomen na taj događaj određeno je obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Do 1992. godine, ovaj se dan obilježavao 21. marta  Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda donesenom u oktobru 1992. godine, kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom proglašen je 3. decembar.

Svrha obilježavanja dana je, po preporukama Komisije za ljudska prava Ujedninjenih naroda, osvijestiti stanovništvo s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća osoba s invaliditetom u društvu.

Ovaj datum obilježen je i u Živinicama u organizaciji Sportskog saveza osoba sa invaliditetom grada Živinice.

Položeno je cvijeće na bistu heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića, nakon čega je upriličena svečana sjednica u prostorijama Odbojkaškog kluba invalida.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje