Početna aktuelnosti Učenici Osnovne muzičke škole Živinice : Po dobrim rezultatima prepoznatljivi i...

Učenici Osnovne muzičke škole Živinice : Po dobrim rezultatima prepoznatljivi i u Evropi

1353
0
Podijeli

Ajdin Okić i Ensar Đulović , učenici Osnovne muzičke škole u Živinicama prošlog vikenda  uzeli su učešće na 5.Internacionalnom Akkordeon festu „ Graz 2019˝, te svojim nastupom, žiri ostavili bez riječi, a konkurentima  iz Italije , Rusije, Austrije i drugih zemalja regije ostavili sva mjesta osim prvog, jer ovi  dječaci i ne znaju drugačije, nego sa takmičenja u svoj Grad donijeti prve nagrade i laureate.

˝Bila je jaka konkurencija, najjača od ova tri takmičenja kako sam ja išao u Graz. Stvarno je bilo lijepo, proveli smo se jako dobro. U pratnji mi je bio i tata pa je bilo još ljepše˝, kazao nam  je Ajdin Okić, koji je osvojio prvu nagradu , pehar-laureat.

Ensar Đulović koji je u Grazu osvojio prvu nagradu , potvrđuje da nije baš lako bilo postići ove odlične rezultate.

˝U našoj kategoriji , odnosno u I kategoriji harmonike bilo je najviše djece, tako da bila je dosta jaka konkurencija˝, kazao je Đulović.

Na ovogodišnjem takmičenju Okić i Đulović su se predstavili sa kompozicijama ˝Ciganski ples ˝ i ˝Realne priče deveti stav˝. Njihovo predstavljanje eminetnom žiriju bilo je petominutno. Kako bi to sve izgledalo odlično, bilo je potrebno uložiti mnogo truda i rada. Profesor Haris Muminović u čijoj klasi su se i takmičili učenici, istakao je,  da su pripreme za takmičenje trajale više od tri mjeseca.

˝Mi smo obnovili po jednu kompoziju od prošle školske godine. S tim da učenici su u mjesecu augustu, kupili nove instrumente, to su instrumenti koncertne male harmonike, koji koštaju po 4 hiljade eura. Mi smo zapravo u BiH pioniri u uvođenju tih melodijskih basova. To je sasvim jedan novi vid nastave. Mi smo se već u augustu počeli spremati za ovo takmičenje. Što se tiče same konkurencije, reći ću Vam da smo iza nas ostavili jednog Rusa sa 96 bodova, Ajdin Okić je imao 97 bodova od maksimalnih 100, zatim su tu bili takmičari iz Srbije, Austrije Makedonije. Ove godine zaista je bila jaka konkurencija. Bilo je 16 kandidata u I kategoriji. Od tih šesnaest, naša dva učenika iz Osnovne muzičke škole, su osvojili dva prva mjesta. Od ta dva prva mjesta Ajdin okić je osvojio pehar , to je zapravo laureat sa najvećim brojem osvojenih bodova u svojoj kategoriji˝ rekao je Haris Muminović, profesor harmonike.

Talentirani Đulović je učenik 5.razreda Prve osnovne škole Živinice a drugi razred Osnovne muzičke škole. Dok je Ajdin Okić 6.razred Prve osonovne škole a treći razred Osnovne muzičke škole.

Priznaćete , mnogo je to obaveza za jednog desetogodišnjaka i jedanestogodišnjaka, ali evo šta mladi virtuozi kažu koji je njihov recept za uspjeh.

˝Kada se rasporedi na sate, lako je to raditi. Ali ako nemate redovne sate vježbanja raspoređene, teško je.Mi  dnevno  svaki dan vježbam po 2 sata, i taj trud i rad se jako isplati˝, naglašavaju Ajdin i Ensar .

Grad Živinice može biti ponosan na ovako mlade i uspješne učenike i njihovog mentora,   koji u najboljem svjetlu predstavljaju Živinice izvan granica naše zemlje.

Bilo je ovo prvo takmičenje  u ovoj školskoj godini na kojem su zasijali učenici Osnovne muzičke škole, a prof.Muminović istče da nastavak takmičenja ih očekuje u drugom polugodištu .Ne sumnjamo da će ponovno briljirati.

Bravo momci!

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje