Početna aktuelnosti UG “Djeca oboljela od dijabetesa – tip 1” obilježilo Svjetski dan dijabetesa

UG “Djeca oboljela od dijabetesa – tip 1” obilježilo Svjetski dan dijabetesa

255
0
Podijeli

14. novembar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, u spomen na dan 1921. godine, kada su Kanađani Frederik Grant Banting i Čarls Best izolovali inzulin, što je omogućilo liječenje do tada smrtonosne šećerne bolesti. Svjetski dan dijabetesa prigodnim aktivnostima jučer je obilježilo Udruženje građana „Djeca oboljela od dijabetesa – tip 1“.

Članovi udruženja građanima našeg grada mjerili su šećer u krvi.

Dijabetes tip 1 se javlja kada pankreas ne stvara insulin ili ga stvara u veoma maloj količini. Insulin je hormon bez koga ćelije ne mogu da unesu i koriste šećer glukozu. Kod dijabetičara se glukoza zadržava u krvotoku i ne uspijeva da uđe u ćelije. Posljedice toga su dvojne: ćelijama nedostaje glavni izvor energije-glukoza, a dugotrajno povišeni šećer u krvi oštećuje važne organe i dovodi do komplikacija dijabetesa.

Od svog osnivanja facebook stranica „Živinički Hunjer“ je uz udruženje „Djeca oboljela od dijabetesa – tip 1“. Tako je bilo i jučer na 14. novembar – Svjetski dan dijabetesa. Predstavnik grupe Aldin Paprikić prigodne poklone uručio je članovima udruženja „Djeca oboljela od dijabetesa – tip 1“.

Udruženje građana „Djeca oboljela od dijabetesa – tip 1“ danas broji 24 člana, a nedavno su se udruženju pridružila još dva mlada člana.

Mehmed Smajlović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje