Početna aktuelnosti Vlada TK nije učestvovala u donošenju odluke o smještaju migranata na Ljubačama

Vlada TK nije učestvovala u donošenju odluke o smještaju migranata na Ljubačama

1058
0
Podijeli

Vlada Tuzlanskog kantona nije učestvovala u donošenju odluke Vlade Federacije BiH, da se kasarna u Ljubačama dodijeli Vijeću ministara BiH za smještaj migranata. Također Vladu Tuzlanskog kantona niko nije ni kontaktirao prije donošenja odluke, niti je traženo izjašnjenje ili mišljenje Vlade Tuzlanskog kantona.

Više puta u svojim medijskim istupima premijer Tulumović je izražavao svoje protivljenje donošenju ovakve odluke i uopće razmišljanju o Ljubačama, kao potencijalnoj lokaciji za smještaj migranata.

„Više je razloga zašto sam protiv da se u krugu bivše kasarne na Ljubačama uspostavi centar za migrante. Kasarna nije sigurna jer dijelovi tog područja još uvijek nisu deminirani. Drugo, nalazi se u centru poslovne zone, hotelskih kapaciteta, ali i u neposrednoj blizini naselja. I na kraju radi se o prostoru čiji je dio već iznajmljen i koji služi za određene poslovne aktivnosti,  i od kojeg se već ubiru određeni prihodi“, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

„Migrantima bezrezervno treba pomoći, ali centre treba graditi tamo gdje njihova uspostava neće, ili će minimalno utjecati na život ljudi koji tu već žive. U Tuzlanskom kantonu postoje druge lokacije gdje bi se mogao uspostaviti takav centar, a koji bi uz određena ulaganja u obnovu pružili sasvim adekvatne uslove za dvodnevni smještaj oko 150 migranata. Jedna od tih lokacija su objekti zatvorenog rudnika u Bukinju. Ovaj prostor je u blizini, ali ne i neposredno uz putnu komunikaciju, blizu je i željeznička komunikacija, a objekat raspolaže i potrebnom infrastrukturom, koja uz određena  ulaganja može biti dovoljna da odgovori ovim potrebama. Naravno i za ovu lokaciju potrebna je saglasnost lokalne zajednice, pa bi federalne vlasti i u tom smjeru trebale da povedu udređene aktivnosti“, zaključio je danas premijer Tulumović i pozvao Vladu Federacije BiH da još jednom razmotri svoju odluku, te da lokaciju za smještaj migranata odredi uz konsultacije sa kantonalnim vlastima i saglasnostima lokalnih zajednica.

_______________________________

Odjeljenje za informisanje

/Samka A./

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje