Početna aktuelnosti Vlada TK razmatrala izvještaje iz oblasti obrazovanja

Vlada TK razmatrala izvještaje iz oblasti obrazovanja

918
0
Podijeli

Više od četiri hiljade učenika u Tuzlanskom kantonu ostvarilo je prosjek uspješnosti od 61,53 na eksternoj maturi, dok je njih samo dva posto imalo 100 posto uspješnosti na prošlogodišnjoj eksternoj maturi.  Pored 4048 učenika iz Tuzlanskog kantona eksternoj maturi je pristupilo i 52 učenika iz Republike Srpske i Brčko Distrikta koji namjeravaju školovanje nastaviti u Tuzlanskom kantonu.

I ove godine omogućeno je da djeca sa poteškoćama u razvoju pristupe eksternoj maturi. Uvidom u učeničke radove i same rezultate eksterne mature, od Nastavničkog vijeća i škola je zatražneo da analiziraju dobre i loše uspjehe učenika, te da daju odgovore na pitanje zašto je matura u određenim segmetnima loše urađena.

Rezultatima eksterne mature , utvrđeno je da pojedine oblasti nekih od nastavnih predmeta nisu uopšte obrađene te je zbog toga određenim školama sugerisano da obrate pažnju na te oblasti.

Prema Inforamciji o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u prethodnoj školskoj godini, predškolsko obrazovanje pohađalo je 4066 učenika što je u odnosu na godinu ranije za 184 učenika manje. Osnovne škole u TK pohađalo je 38647 učenika, što je opet za 526 učenika manje nego u 2017/18. godini. Upisano je 4219 prvačiča u osnovne škole, što je za 40 manje u odnosu na prethodnu godinu. Ministarstvo je nastavilo praku dodjele besplatnih i udžbenika za socijalno ugrožene učenike.

U 32 javne srednje škole u školskoj 2018/2019. godini nastavu je pohađalo 15.412 učenika raspoređenih u 716 odjeljenja, što je za 511 učenika manje nego prethodne školske godine.

Od 33 srednje škole u odnosu na prethodnu godinu njih 11 upisalo je veći broj učenika, dvije su upisale isti broj, a 20 je upisalo manji broj učenika. U školskoj 2018/2019. godini ostvarena su ulaganja u iznosu većem od 7 miliona KM, od toga u osnovne škole 5.8 miliona KM, a u srednje škole 1.17 miliona KM.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje