Početna aktuelnosti Živinička vlast pomaže povratak mladih u svoj grad

Živinička vlast pomaže povratak mladih u svoj grad

450
0
Podijeli

U vrijeme masovnih odlazaka iz naše zemlje, a posebno emigracije mladih i visoko obrazovanih, jedan mali broj bosanskohercegovačkih građanki i građana odlučuje se uraditi upravo suprotno.

Posjeduju dvojna državljanstva, ekonomsku i socijalnu sigurnost, kao i kulturološku i obrazovnu integrisanost u razvijenim zemljama Zapada.

Međutim, napuštaju relativnu udobnost svojih života u dijaspori da bi nastavili živjeti i raditi u Bosni i Hercegovini.

Meliha Taletović iz Živinica radila je i živjela u Kraljevini Švedskoj ali je odlučila da svoj biznis, frizerski salon i salon  ljepote, radi u Živinicama.

U toj nakani svesrdnu pomoć dobila je i od Gradske uprave Živinice.

Bez obzira na objektivne poteškoće koje sa sobom neminovno nosi ova vrsta povratne migracije, Meliha Taletović izražava sreću i zadovoljstvo, te svoj projekat povratka u domovinu smatra ličnim i poslovnim uspjehom.

Povratne migracije i ulaganja u BiH bi se mogli promovirati i poboljšati reformiranjem institucionalnog okruženja i unapređenjem političke i ekonomske klime u zemlji.

Kao i u mnogo čemu drugom, grad Živinice čini pionirske korake u našoj zemlji i po ovom pitanju i predstavlja uzor drugim sredinama kako treba stvarati preduslove za povratak u domovinu.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje