Početna aktuelnosti ˝Dansku školu fudbala˝ u Živinicama ove godine prošlo 240 djece

˝Dansku školu fudbala˝ u Živinicama ove godine prošlo 240 djece

1008
0
Podijeli

 

Projekat poznatiji kao „Danska škola fudbala“, počeo je 1998.godine kada su Vlada Danske i Fudbalski savez Norveške, odlučili da na neki način pomognu djeci Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat dugo godina živi i u Živinicama, kroz koji prođe  veliki broj mališana  i onih koji imaju afiniteta prema fudbali ali i oni  koji su manje nadareni .

Tako je bilo i ove godine u Bašigovcima na stadionu Slatina, gdje su treneri vrijedno radili sa  djecoma, kazao nam je Mujo Muratović, tehnički lider trenera ˝ Danske škole fudbala˝.

Uz treninge, igru i druženje, primarni cilj˝ Danske škole˝ je upoznavanje i zbližavanje najmlađih te izgradnja veza za bolju budućnost, a čemu izvršna vlasta i predstavničko tijelo općine Živinice se pridružuje i podržava.

Na zatvaranju ovogodišnje škole fudbala u ime općinskog načelnika, prisutvovao je i šef službe za opću upravu i društvene djelatnosti, koji je naglasio da je općina Živince uvijek spremna da podržava ovakve projekte.

U Živinicama je Dansku školu Fudbala pokrenuo rahmetli profesor Hamdija Mumić , a nakon njegove smrti nastavili su mlađi , mada ima  i onih starijih koji su u tom vrijeme rame uz rame stajali sa profesorom Mumićem i učili mališane, a što rade i danas. Jedan od njih je i učitelj  Halil Bedić , koji kaže da je zadovoljstvo družiti se i trenirati  sa djecom.

Svoj veliki doprinos ovoj školi dali su  i rahmetli Ahmed Muratović i Muhame Umihanić  koji su  činili ekipu od 15. trenera te  su sa mališanima svake godine istrčavali na travnjak i davali maksimum kako bi njima bilo ljepše i zabavnije.

Nažalost,  prerano su napustili ovaj svijet , ali  nikada neće biti zaboravljeni,  poručile su njegove kolege.

Na samom zatvaranju mališanima koji su uzeli učešće u˝ Danskoj školi˝ uručena su priznanja, a dobili su i opremu koja će ih uvijek posjećati na dane provedene u ovoj školi, a tokom svakog treninga počašćeni su  jelom i pićem.

Novinarka/Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje