Početna aktuelnosti 1.oktobar se obilježava kao Međunarodni dan starih

1.oktobar se obilježava kao Međunarodni dan starih

1002
0
Podijeli

Svake godine 1. oktobar se obilježava kao Međunarodni dan starijih osoba.

U vremenu u kojem je starenje prepoznato kao jedan od najznačajnijih trendova, neophodno je osigurati veću dobrobit svih osoba, ali i veće napore za smanjenje trajne nejednakosti i poboljšanje uslova života starijih osoba.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u čast poštovanja i brige za starije osobe.

Na području naše općine  osnovano je sekcija Zlatna dob  koja okuplja populaciju treće životne dob u kojoj članice ove sekcije nastoje da aktivno stare.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1.oktobra, a od kada je prije pet godina formirana sekcija Zlatnu dob pri Općinskoj organizaciji Crvenog krsta/križa Živinice, počeli su  obilježavati ovaj dan, kazala nama je predsjednica sekcije Zlatna dob Mira Boro.

Mnogo je aktivnosti koje ova sekcija organizuje. Pored druženja , aktivno stare i pomažući drugima kroz humanitarne aktivnosti koje realizuju zahvaljujući skromnim budžetom koji imaju.

Svakog četvrtka okupljaju se,  kako bi popile kafu ali i napravile plan putovanja ili obilazaka drugih Udruženja ne samo na području naše općine nego i šire.

U povodu, Međunarodnog dana starih osoba  članice Sekcije Zlatna dob danas su otputovale na ekskurziju u Brčko.

“Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990.godine, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje