Početna Vijesti iz svijeta 21. mart kao Međunarodni dan socijalnog rada

21. mart kao Međunarodni dan socijalnog rada

4411
0
Podijeli

Ove godine socijalni radnici širom svijeta obilježavaju 21. mart kao Međunarodni dan socijalnog rada. U skladu sa odlukom Međunarodne federacije socijalnog rada (IFSW), Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se svake godine trećeg utorka u mjesecu martu, a usmjerava se na doprinose socijalnog rada društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi sa socijalnim izazovima širom svijeta. U svijetu i okruženju socijalni radnici obilježavaju Dan socijalnog rada organiziranjem stručnih skupova i drugih aktivnosti s ciljem promovisanja dobre prakse i zalaganja za prava i interese posebno osjetljivih socijalnih grupa, na temu „Promicanje održivog razvoja i zdravih zajednica“.

Djelatnost socijalnog rada od svog nastanka pa do danas imala je i ima značajnu ulogu u svakoj društvenoj zajednici.

Socijalni rad od samog nastanka uključuje milosrđe, pomoć siromašnima i čovjekoljublje. Znači, riječ je o duboko humanoj djelatnosti.

Na području naše općine Javna ustanova Centar za socijalni rad Živinice fokusira se na rješavanje problema i promjena. Kao takav, on je agens promjene u društvu i u životima pojedinaca, porodica.

U centru za socijalni rad Živinice trenutno radi 5 socijalnih radnika što je ispod svakog minimuma na broj stanovnika koje naša općina ima.

Kako smo saznali od direktora Hajrudina Aljića, obzirom da su predstavnici resornog ministarstva i shodno standardima procijenili da ovoj ustanovi nedostaje još najmanje 8 socijanih radnika.

Iz navedenog se da zaključiti da su socijalni radnici JU Centar za socijalni rad Živinice pretrpani poslom, međutim uprkos svemu  uspiju odgovoriti zadacima.

Socijalni radnici se svakodnevno suočavaju sa sve težim i složenijim posljedicama dugotrajne ekonomske i društvene krize.

Obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada prilika je da se kroz neformalan kontakt i dijalog s građanima otvore važne teme i zajedno založimo za promjene koje će omogućiti fleksibilan sustav socijalne zaštite  prilagođen  potrebama svake  osobe i usmjeren na razvoj zdravih zajednica u kojoj su ljudi najveća vrijednost.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje