Početna aktuelnosti 24. januar – Međunarodni dan obrazovanja

24. januar – Međunarodni dan obrazovanja

170
0
Podijeli

Međunarodni dan obrazovanja obilježava se svake godine 24. januara s ciljem promocije važnosti obrazovanja i poticanja svijesti o pravu svakog pojedinca na kvalitetno i pristupačno obrazovanje. Proglasila ga je Opća skupština UN-a prije šest godina, krajem 2018. godine kako bi se istakla važnost obrazovanja za mir i održivi razvoj.

Ovaj dan predstavlja priliku za razmišljanje o važnosti obrazovanja u izgradnji prosperitetnijeg društva. Njime se ukazuje na probleme širom svijeta i promovišu projekti koji svakom djetetu daju jednaku priliku na obrazovanje.

UN-ova rezolucija tako navodi da: „obrazovanje igra ključnu ulogu u izgradnji održivog i otpornog društva i doprinosi postizanju svih ostalih ciljeva održivog razvoja; povećava produktivnost pojedinaca i jača potencijal za ekonomski rast, razvija vještine potrebne za dostojanstven rad, razvija profesionalne vještine potrebne za održivi razvoj, uključujući u područjima vodoprivrede i sanitacije, zelene energije i očuvanja prirodnih resusa; pomaže iskorijeniti siromaštvo i glad, doprinosi poboljšanju zdravlja, promoviše rodnu ravnopravnost i može doprinijeti smanjenju nejednakosti, promociji mira, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava“.

Ovaj dan prilika je za razmatranje postignuća u području obrazovanja, ali i za promišljanje o izazovima koji još uvijek postoje u ostvarivanju obrazovnih ciljeva diljem svijeta.

Danas 258 miliona djece i mladih još uvijek ne pohađa školu; 617 miliona djece i adolescenata ne zna čitati i raditi osnovnu matematiku; manje od 40% djevojčica u subsaharskoj Africi završi nižu srednju školu, a oko četiri miliona djece i mladih izbjeglica ne ide u školu. Krši se njihovo pravo na obrazovanje i to je neprihvatljivo.

Jedan od ključnih ciljeva Međunarodnog dana obrazovanja jest poticanje jednakosti u pristupu obrazovanju. Jednak pristup kvalitetnom obrazovanju temeljni je preduslov za izgradnju pravednog društva.

Svaka osoba, bez obzira na svoj socioekonomski status, spol, dob ili geografski položaj, trebala bi imati priliku razvijati svoje potencijale i doprinositi društvu.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje