Početna aktuelnosti Dom zdravlja Živinice 25.januara organizuje okrugli sto o prevenciji raka grlića maternice

Dom zdravlja Živinice 25.januara organizuje okrugli sto o prevenciji raka grlića maternice

173
0
Podijeli

Iako se može spriječiti, rak grlića maternice četvrto je najčešće maligno oboljenje među ženama u svijetu.

Procjenjuje se da svake godine postoji oko 528.000 novih slučajeva i više od 266.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u 2021. su od raka grlića maternice oboljele 424 žene, dok ih je preminulo 78.

Najčešće su  ovakve brojke, jer žene ne posjećuju ljekare na vrijeme.

Zašto?

Pitanje je na koje bi se moglo dati više odgovora, od toga da su žene sklonije da idu kod frizera, ili bilo gdje drugdje nego kod ginekologa,   do zakazivanja cjelokupnog sistema koji bi trebao zajedno  u saradnji sa medijima da rade na podizanju svijesti o ovom oboljenju kod žena i djevojčica.

Ipak, Udruženje ginekologa TK I Brčko distrikta nastoji svake godine u januaru mjesecu u cilju obilježavanja   Evropska sedmice borbe protiv raka grlića maternice kroz razne aktivnosti  ukazati   na podizanju svijesti o ovom oboljenju kod žena i djevojčica.

Tim povodom u Domu zdravlja Živinice,  u četvrtak 25.januara biće održan okrugli sto na   kojem će se govoriti o prevenciji raka grlića maternice sa posebnim osvrtom na HPV infekciju i HPV vakcinaciju, koja bi u dogledno vrijeme trebala biti dostupna i na području Živinica.

Učešće na okruglom stolu uzet će zdravstveni radnici i predstavnici obrazovnih institucija , kako bi se izvršila priprema za vakcinaciju djevojčica HPV vakcinom .

Okrugli sto biće održan sutra u prostorijama Doma zdravlja sa početkom u 10 sati.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje