Početna aktuelnosti 25.oktobra planiran odlazak na mjesto pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih...

25.oktobra planiran odlazak na mjesto pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

1537
0
Podijeli

25. oktobra 1993. godine na lokalitetu Crna Rijeka odnosno iznad naselja Kamenica na Nišićkoj visoravni, poginuo je Nesib Malkić iz Gornjih Dubrava , legendarni komandant 210. viteške brigade i heroj oslobodilačkog rata. Zajedno sa njim prilikom komandantskog izviđanja u okviru priprema za operaciju deblokade Tuzlanskog okruga, odnosno oslobađanja šireg područja Vareša, poginuli su i njegovi saborci iz komande brigade Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić. Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Kako bi podsjetili na ovaj važan događaj Koordinacija boračkih organizacija općine Živinice , i ovog 25-tog  upriličiće odlazak na  mjesto pogibije heroja i njegovih saboraca.

Kako bi  mlađe generacije znale šta se desilo tog 25. Oktobra 93.godine, posljednjih godina na Nišićku visoravan odlaze i učenici osnovnih ali i srednjih škola općine Živinice .

Proteklih dana neke škole na području Živinica  raspisale su Javni poziv za najbolji napisani literarni rad  o liku i djelu heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca. Tako da će u četvrtak učenici čitanjem najbolje napisanih radova dati svoj doprinos u obilježavanju godišnjice pogibije.

Podsjećamo, Koordinacija boračkih organizacija općine Živinice tokom proteklih dana  organizirala je  i akciju darivanja krvi  koja  je   upriličena u čast godišnjice pogiije heroja Nesiba Malkića i dijela komande 210.viteške oslobodilačke brigade .Također prošle sedmice , upriličen je i obilazak mezarja Nesiba, Nevresa, Fikreta, Seada i Nermina  najboljih sinova BiH koji položiše svoje životeza odbranu domovine.

Svi vi koji ste zainteresirani da posjetite mjesto pogibije heroja Malkića i njegovih saboraca, ugovoren prijevoz  vas čeka ispred zgrada općine Živinice.Polazak je planiran tačno u 9 sati.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje