Početna aktuelnosti Alergija na ambroziju:Kako je prepoznati i kako se zaštiti?

Alergija na ambroziju:Kako je prepoznati i kako se zaštiti?

1188
0
Podijeli

Za ambroziju koja raste na zapuštenim mjestima, pored puteva, duž vodotoka, pruga, nasipima i na neobrađenim poljoprivrednim zemljištima, znaju širom planete. Poznata je i po tome što može ozbiljno da naruši zdravlje i predstavlja jednu od najopasnijih alergenih biljaka na svijetu.

Na području općine Živinice ne postoji njeno sistemsko uklanjanje,već sve zavisi od dobre volje građana koji bi trebali da uklanjaju ambroziju z korijena.

U rubnim dijelovima grada, na nekultivisanim i neodržavanim površinama ambrozije itekako ima. Pored komunalnih preduzeća, i vlasnici privatnih posjeda dužni su uklanjati ambroziju što je regulisano i odlukama Federalne vlade o mjerama za sprječavanje i uništavanje ambrozije, ali i odlukom općine Živinice. Obaveza uklanjanja ambrozije odnosi se i na posjede koji su nenaseljeni, kao i na parkovska područja grada, odnosno zelene površine između stambenih blokova i naselja.

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Korijen joj je vretenast. Stablo joj je uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. Cvijet je sitan blijedo žute boje. U narodu se naziva i partizanka ili limundžik. Ambrozija dolazi iz Sjeverne Amerike. U Europu je uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena, oko 1860. godine. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, vrlo se brzo širi na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim zemljištima. Često raste na neobrađenim zemljištima.

Polen ove korovske biljke jedan je od najjačih poznatih alergena i vrlo je agresivan za disajni sistem jer napada skoro sve sluznice. Kod osjetljivih i alergičnih osoba uzrokuje alergijsku rekaciju klasičnih simptoma, prije svega crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astmu, a nisu rijetki slučajevi i promjena na koži. Kako bi simptomi bilo što lakši i podnošljiviji ljekari savjetuju izbjegavanja boravka na otvorenom kada je u zraku najveća koncentracija polena, češće provjetravanje prostorija u situacijama kada je polen u smanjenoj koncentraciji u zraku, obavezno tuširanje i promjenu odjeće u kojoj se boravi vani kako bi se uklonile čestice polena, te izbjegavanje kretanja na područjima gdje postoji opasnost da bi moglo biti ambrozije.

Novinarka/Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje