Početna aktuelnosti Botanička bašta Ismeta Trakića

Botanička bašta Ismeta Trakića

73
0
Podijeli

Život danas podrazumijeva stalnu žurbu, trčanje za prevozom, kašnjenje i obaveze.

Jedan naš sugrađanin cijeli svoj radni vijek, kao i većina nas, proveo je u toj stalnoj žurbi, a kad je otišao u mirovinu, uredio je svoj mali svijet, svoju oazu mira tako da sada predstavlja svojevrsnu botaničku baštu  koja mu je lijek i za tijelo i za dušu.

Mi koji još uvijek žurimo najljepše stvari često znamo da previdimo iako su nam tu pred očima.

A jedna od tih, naoko običnih ali ipak magičnih  stvari prostire se na petnaest duluma površine u Mjesnoj zajednici Svojat.

Ismet Trakić, naš sugrađanin, na svom imanju  u Svojatu napravio je pravu botanicku oazu.

Kada smo danas posjetili tu botanicku baštu koja se prostire na 15 duluma površine koja je nekada bila zemljište na kojoj su se uzgajale povrtlarske biljke, okupirali su nas mir i tišina, a najljepši utisak pri prvom koraku ostavila su šumska ostrva stabala paulovnije.

U Ismetovoj svojevrsnoj botaničkoj bašti nema šta nema.

Osim spomenutih paulovnija tu su hrastovi, orasi, grabovi, bukve, maline, kupine, ljekovite trave, sve vrste povrća koje uspijeva u našem kraju, smokve, bademi, šeftelije, ruže, raznobojno cvijeće, grožđe i još mnogo toga što ovaj prostor čini veoma interesantnim  ekspertima iz oblasti biologije, botanike i ekologije.

Ismetovu botaničku oazu, s vremena na vrijeme, pohađaju studenti i učenici sa svojim mentorima kako bi svoja teoretska znanja potvrdili u praksi.

Interesantan u sva godišnja doba, Ismetov vrt je najinteresantniji u proljeće, kad se pretvara u pravu oazu mira, ljepote, boja i mirisa, a samo nekoliko kilometara od urbanog središta Živinica.

On je za Ismeta eliksir za tijelo i dušu.

Ismet Trakić svoju botaničku baštu stalno proširuje i obogaćuje.

Cijeli park je ispresijecan uskim, diskretnim stazama i ponegdje nekom klupom i stolom za odmor u sjeni gustih zelenih krošnji koje na prirodan način daju svježinu, hladovinu i prozračnost.

Zapravo, Ismetova oaza divno je mjesto za učenje, slikanje, fotografisanje, zgodno je mjesto za potpuno tjelesno i mentalno opuštanje budući da biljni svijet ovaj raj štiti od buke i pruža čist zrak ispunjen opojnim mirisima cvijeća.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje