Početna aktuelnosti Živinički srednjoškolci danas pohađali eksternu maturu

Živinički srednjoškolci danas pohađali eksternu maturu

94
0
Podijeli

Irma, Amela, Lejla i Ismar četvero su od 242 učenika koji su danas pristupili polaganju eksterne mature .

Kažu, da su  se u proteklom periodu pripremali za integralni test te da očekuju pozitivne rezultate.

Umjesto svečanosti, trema kao osjećaj straha i tjeskobe evidentno je bila prisutna kod svakog od učenika,  potvrdila nam je profesorica bosanskog jezika i književnosti  u Gimnaziji Živinice Alma Šahbegović,  koja je naglasila , da bez položenog ispita sa ove mature učenička svjedočanstva ne vrijede, a drugi benefiti ne postoje.

Ove godine učenici su umjesto dosadašnjih 14 predmeta, pristupili  polaganje ispita iz tri predmeta  bosanski/hrvatski/srpski jezik, matematika i prvi strani jezik.

Činu polaganja eksterne mature pristupilo je 186 učenika učenika završnih razreda MSŠ . Direktor Edis Čičkušić, očekuje visoku prolaznost , s obzirom na pripreme koje su vršene.

Eksternu maturu Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja i nauke TK u saradnji sa školama  na području ovog kantona provodi 18 godina .

Cilj polaganja mature je provjera znanja učenika pod jednakim uslovima i na isti način, ali i provjera kvaliteta obrazovnog procesa u Tuzlanskom kantonu, ističu iz relevantnih institucija.

Šta je urađeno po pitanju kvalitete obrazovanja?  Je li provođenje eksternih matura  donijelo novo stanje obrazovnog sistema u našoj zemlji?

Nije!

Djeca, učenici ovog grada, kantona i države imaju  pravo na kvalitetno obrazovanje, koje će ih učiti praktičnim znanjima i vještinama, a ne pukoj teoriji, koja je u životu neupotrebljiva.

Krajnje je vrijeme , da se stanje po pitanu obrazovnog sistema u našoj zemlji mijenja.

Ulaganje u edukacije nastavničkog kadra kao i opremanje učionicama tehničkim uređajima, trebalo bi biti od presudnog značaja.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje