Početna aktuelnosti Centar Vrati mi osmjeh obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Centar Vrati mi osmjeh obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

667
0
Podijeli
  1. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježen je jučer u Tuzli tradicionalni prijemom, na kojem je učešće uzeo i Centar Vrati mi osmjeh Živinice.

Također , ovaj veoma važan dan korisnici Centra obilježili su danas i u svojim prostorijama .

Tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom za 2018 godinu je: “Osnaživanje osoba s invaliditetom i osiguravanje jednakosti i uključenosti”. Ovaj dan se obilježava od 1992. godine odlukom Ujedinjenih Nacija.

Kako je rečeno na  prijemu, obilježavanjem ovog datuma se teži ka podizanju svijesti o dobrobitima integrisanja osoba sa invaliditetom u sve aspekte političkog, ekonomskog i kulturnog života.

Na području naše općine postoji Centar Vrati mi osmjeh Živinice  koji ima preko 100 korsnika koji su sa višestrukim smetnjama .

Svojim radom i angažmanom  rukovodioci Centra nastoje svakodnevno svojim članovim omogućiti  bolje uslove boravka te  zajednički savladavati prepreke na koje nailaze djeca sa posebnim potrebama u našem društvu.

Ovaj veoma bitan dana opilježen je danas i u prostorijama Centra uz tortu koja je za djecu sa višetrukim smetnjam pripremila sugrđanka Šaha Ćasurović.

Ova djeca vlastitim aktivizmom nastoje graditi bolju budućnost, jer svakodnevno a naročit u mjesecu decmbru, mjesecu darivanja i topline prave unikatni nakit i cvijeće te ga prodaju po simboličnim cijenama kako bi  svima pokazali da i oni mogu biti društveno korisni.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje