Početna aktuelnosti Centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH održana u Banovićima

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH održana u Banovićima

116
0
Podijeli

U organizaciji Saveza demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona u Banovićima je danas održana centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije RBiH.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Skupštine i Vlade TK, članovi boračkih udruženja i saveza, predstavnici političkog i društvenog života Banovića i drugih općina i gradova , te veliki broj građana.

Obilježavanje historijskog datuma, 15. aprila 1992. godine, kada je formirana Armija RBiH, započelo je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju poginulim borcima Armije RBiH u centru Banovića , a potom je uslijedio defile učesnika manifestacije sa više stotina učesnika od Radničkog doma kroz centar grada do Sportske dvorane.

Ukazom Predsjedništva tadašnje Republike Bosne i Hercegovine (RBiH), 15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine kao odgovor na agresiju koja je uslijedila nedugo nakon uspješne provedbe referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svake godine, 15. april obilježava se kao dan ustroja Armije RBiH u čiji su sastav ušle jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH (PLBiH), te brojni dobrovoljci koji su se žrtvovali u odbrani domovine.

Tokom četverogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvjesto hiljada pripadnika.

U sklopu Armije RBiH djelovalo je sedam korpusa koji su obuhvatali regije – sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je značajan datum u modernoj historiji Bosne i Hercegovine jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos brojnim iskušenjima uspjele odbraniti državu BiH.

Na dane ponosa i slave iz aprila 1992. godine podsjetili su premijer TK Irfan Halilagić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, kao i  predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK-a Ibrahim Mušić.

Uz čestitke bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine ministrica za boračka pitanja u Vladi TK Senada Dizdarević  uputila je  čestitke i svim građanima Banovića i Tuzlanskog kantona naglašavajući da je nemjerljiv doprinos koji su građani ovog kraja dali u odbrani Bosne i Hercegovine, dodajući da Vlada TK godinama kroz obilježavanje ovog datuma  uključuje mlade kako bi njegovali  patriotizam prema Domovini.

Općinski načelnik Bego Gutić istakao je da su Banovići počastvovani što su domaćini obilježavanja jednog od najvećih praznika (datuma) iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Napominjemo da su Centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana Armije RBiH , prisustvovali gradonačelnik Živinica Began Muhić sa saradnicima kao i  boračke organizacije grada Živinice.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje