Početna Uncategorized Danas je Svjetski dan pčela

Danas je Svjetski dan pčela

53
0
Podijeli

Danas je Svjetski dan pčela.

Svjetski dan pčela 20. maj svake godine skreće pažnju na suštinsku ulogu pčela i ostalih oprašivača koji igraju ulogu u zdravlju ljudi i planete.

Građani mogu pomoći razvoju pčela i pčelarstva tako što će posaditi cvijeće bogato nektarom kao što su neven, lavanda, budleja ili plavi zvončići, te u konačnici kupiti domaći med od provjerenih proizvođača.

Ovaj posao uveliko Vam je olakšao Franck BEESTRO.

Naime, Franck je predstavio Beestro – posudu za sadnju medonosnog cvijeća.

U nju samo treba dodati zemlju, posijati sjeme, zaliti s malo vode te je staviti na mjesto sa dovoljno svjetlosti.

Na ovaj način Franck je pomogao u zaštiti ugroženih pčelinjih zajednica, podigao svijest o važnosti pčela za život na Zemlji te svoje potrošače i širu javnost potaknuo da daju svoj doprinos u očuvanju prirodnih resursa i zaštiti ovih dragocjenih oprašivača.

Upravo je Svjetski dan pčela idealan povod i motiv da se već danas krene s promjenama na bolje.

Udruženje pčelara „Vrijesak“ Živinice trenutno broji oko 300 članova.

Udruženje organizuje škole pčelarstva te stručna predavanja kako bi promovisali ispravnu tehniku rada i kako bi ukazali na štetnost kupovine jeftinih lijekova koji su proglašeni kancerogenim radi ulaganja manjih novčanih sredstava u pčele.

Predsjednik Udruženje pčelara Vrijesak Živinice Hamdo Mulavdić, uputio je čestitku svim pčelarima koji podižu svijest o značaju pčela.

Za pčele se nerijetko kaže da su jedan od nosivih stubova života na Zemlji, stoga poruka „Zaštitimo pčele, jer bez njih nema ni nas“.

Dijana Svrakić

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje