Početna aktuelnosti Danas upriličen obilazak mezarja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saboraca

Danas upriličen obilazak mezarja heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i njegovih saboraca

1319
0
Podijeli

 

Svaki vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine je inspiracija za priču koja govori o slobodi, koja sanja pobjedu i oslikava mir. Svi su zaslužili ući u historiju, jer bez njih ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine.

Neki su opet na poseban način obilježili otpor agresoru i ostali upamćeni kao heroji. Za njih je opstanak države u svakom trenutku bio ispred njihovog života, što su dokazivali svojim herojskim djelima, kao glavnom temelju opstanka Bosne i Hercegovine.

Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni, u općini Ilijaš, 25.oktobra 1993.godine u crno je zavila saborce, rodbinu i sve poznanike  Nesiba Malkića, Nevresa Šišića, Nermina Fočakovića, Fikreta Andelića i Seada Paravlića, stariješine u 210.brdskoj brigadi iz sasatava Operativne grupe 6 Istok.

U sklopu obilježavanja 25.godišnjice od pogibije u organizaciji Kordinacije boračkih organizacija općine Živinice , upriličen je obilazak mezarja u Dubravama Gornjim, Đurđeviku i Gradskom mezarju.

Heroj Nesib Malkić ukopan  je u Gornjim Dubravama, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom mezarju u Živinicama.

Članovi porodica , predstavnici boračkih organizacija, Općine Živinice, zatim predstavnici Medžlisa  Islamske zajednice ,saoborci i prijatelji, predstavnici SDA Živinice obišli su mezarja Nesiba, Nevresa,Nermina,Fikreta i Seada proučili Jasin, fatihu, položili cvijeće i na ovaj način još jednom odali počast .

Nesib Malkić je 25. oktobra 1993.godine u 16 sati i 40 minuta, na rejonu crnoriječke visoravni, u akciji oslobađanja općine Vareš svoj dunjalučki život okončao u skladu kako ga je i živio. Dobitnik je ratnog priznanja „Zlatni ljiljan”. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994.godine. Ukopan je u Gornjim Dubravama, gdje je i rođen.

Nevres Šišić rođen je 13.02.1962.godine. U odbranu  domovine uključio se  u aprilu 1992.godine. Svoj ratni put završava zajedno sa četvoricom  starješina iz komande 210.oslobodilačke brigade, na ratnom zadatku u Crnoj rijeci, biva smrtno ranjen.Posmrtno dobitnik najvećeg ratnog priznanja, značke Zlatni ljiljan i posmrtno proizvedeb u čin majora Armije RbiH.

Nermin Forčaković  rođen je 02.01.1967.godine.Pripadnik Armije od 24.aprila 19992.godine. Hrabro je poginuo na Crnoj rijeci , kao zamjenik komandanta za obavještajne poslove 210.o.br. Za hrabrost i sveopšti doprinos  u odbrani RBiH odlikovan  Zlatni ljiljanom.

Fikret Andelić rođen je 25.01.1963.godine. Pripadnik Armije RBiH  OD 15.aprila 92.godine.Hrabro je poginuo u mjestu Crna rijeka , kao oficir –kapetan –Živiničkog bataljona 210.o.br.

Za hrabrost i učinak u ratu odlikovan Zlatnim ljiljanom.

Sead Paravlić  rođen je 25.septembra 1996.Za bitku , koj je imala za cilj alternativnu vezu  iz okruženja  tuzlanske regije  prema svijetu, vršeći oficirske pripreme , sa još četvoricom kolega, poginuo hrabro u na Crnoj rijeci.

Za hrabrost i doprinos u odbrani RbIh odlikovan Zlatni ljiljanom. Posthumno unaprijeđen u čin pukovnika.

Heroji ne umiru za domovinu. Heroji za domovinu žive. Napominjemo,  još da je za ove najbolje sinove BiH danas u 12 i 15 minuta pročen i tevhid u Gradskoj dzamiji u Živinicama.

Novinarka:Dijana Svrakić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje